Forside » EUX » EUX-uddannelser » Værktøjsmager EUX

Værktøjsmager.

En værktøjsmager arbejder både teoretisk og praktisk og kan opbygge produktionsværktøjer, der fremstiller produkter i plast og metal.

Opstart

August

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Skoleoplæring

Muligt

Varighed

Fra 4 år 6 mdr. – 5 år

Adgangskrav

9/10. klasse

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk

Det har gjort mig klar til erhvervslivet og det er meget praktisk, så jeg slipper for skolebænken. Jeg er rigtig glad for min beslutning.
Sebastian Becker, elev

Om uddannelsen

Som EUX-værktøjsmager kombinerer du både en gymnasial- og en erhvervsuddannelse, uddannelsen er derfor et godt alternativ til dig, der har ambitioner om et svendebrev og en studentereksamen.

På uddannelsen som værktøjsmager lærer du at fremstille produktionsværktøjer efter tekniske tegninger og betjene computerstyrede maskiner. Under uddannelsen vil du blandt andet lære om teknik og innovation. Du vil arbejde med teknisk fremmedsprog, fremstillingsteknologi og materialeforståelse.

Når du er udlært værktøjsmager, vil du kunne arbejde i en plast- eller metalvirksomhed evt. Du vil have kvalifikationerne til at kunne designe og fremstille forme og stanseværktøjer.

CREATE. succesCREATE. friendships CREATE.ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE. succesCREATE. friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE.succesCREATE.friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreams

Praktiske informationer

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en EUX på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse starter du med grundforløb 1.
  • Hvis det er mere end et år siden du er gået ud af 9. eller 10. klasse, starter du med grundforløbets 2. del. Du skal være opmærksom på at grundforløbets 2. del har specifikke adgangskrav.

Opbygning

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, hvor der er balance mellem en spændende praktik i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College.

Uddannelsen er fordelt på 5 hovedforløb, som indeholder både gymnasiale fag og værktøjsfaglige fag. Forløbet afsluttes med en svendeprøve og seks eksaminer fordelt på x-forløbene. Efter endt uddannelse vil du få et svendebrev og et EUX-bevis.

Læs mere om opbygning for uddannelsen her.

Hvad skal du lære?

På GF1 bliver du klogere på hvilken retning, som du skal gå. Her vil du blandt andet have Dansk C, Engelsk C og Samfundsfag C. På GF2 vil du få grundlæggende værkstedsteori, drejning, fræsning og værktøjsopbygning samt undervisning i fagene Matematik C, Fysik C og Teknologi C.

Du kommer til at lære om fremstilling af værktøjskomponenter, vedligeholdelse af værktøjer, tilpasning og montage og kvalitetsbevidsthed. Du vil få grundlæggende viden inden for fræsning (CNC), drejning, planslibning, kommunikation, måleteknisk dokumentation og projektorganisering.

Under uddannelsen vil du desuden arbejde med opretningsteknik på værktøjsmaskiner, CNC-bearbejdning, justering og afprøvning af værktøjer samt snit- og stanseværktøjsteknik eller formværktøjsteknik.

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1).

Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Tilmelding

Du tilmelder dig via optagelse.dk.

Går du i folkeskolens 9. eller 10. klasse og ønsker at starte efter sommerferien er der ansøgningsfrist 1. marts.

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os

Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde?

Vi åbner døre til globale oplevelser og læring. Uanset om det er udveksling, studieture eller internationale projekter, giver dette udlandsophold vores studerende mulighed for at udforske verden og forstå dens mangfoldighed, mens de skaber minder for livet.

Allan Norré Pedersen

International Coordinator, Department of Development

29 67 14 98
[email protected]

Opbygning af uddannelsen

Grundforløb 1 (GF1)

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå. Indgangen hedder byggeri, teknologi og transport.

Varighed: 20 uger

Grundforløb 2 (GF2)

Grundlæggende værkstedsteori, drejning, fræsning og værktøjsopbygning samt Dansk E, Engelsk E, Matematik D, Fysik F (mulighed for merit).

Varighed: Max 20 uger

EUX-forløb

EUX-forløb 1
Her starter du med at have følgende fag: Dansk A, Engelsk B, Matematik B, Fysik B, Kemi C, Teknikfag A, Erhvervsområde/EO. Ca. 9 uger.

EUX-forløb 2
Her skal du afslutte følgende fag: Matematik B, Fysik B, Kemi C. Dog vælger man Matematik på A-niveau så dette fag afsluttes ikke med en eksamen. Her skal du også have terminsprøver og Erhvervsområde/EO. Ca. 11 uger.

EUX-forløb 3
Følgende afsluttes med eksamen Dansk A, Engelsk A, Matematik A, Teknikfag A samt erhvervsprojekt. Ca. 14 uger.

Oplæring i virksomhed

Oplæring i virksomhed 1
Fx fremstilling af værktøjskomponenter, kendskab til simple værktøjsfunktioner, fagudtryk, bearbejdningsformer. Du vil lære om vedligeholdelse af værktøjer og grundlæggende viden om fræsning (CNC), drejning, planslibning.

Oplæring i virksomhed 2
Fx vil du arbejde med samling, tilpasning af værktøjer og fremstillingen af værktøjskomponenter ved drejning, fræsning og planslibning. Derudover vil du lære om opretningsteknik på værktøjsmaskiner og eventuelt rundslibning og CNC-bearbejdning.

Oplæring i virksomhed 3
Fx arbejdsplanlægning og indkøring af værktøjer på produktionsmaskiner, f.eks. presse eller støbemaskine. Du vil lære om CNC bearbejdning og eventuelt sænkgnistning, profilslibning, måleteknik og CAM-bearbejdning.

Oplæring i virksomhed 4
Fx fremstilling af komplekse værktøjskomponenter, CNC-bearbejdning af værktøjsdetaljer og arbejdstilrettelæggelse og planlægning. Eventuelt sænk- og trådgnistbearbejdning og profil- og koordinatslibning.

Oplæring i virksomhed 5
Fx værktøjsopbygning og fremstilling af værktøjer i forhold til valgte fagspeciale. Opfølgning på arbejdsdiscipliner fra uddannelsesforløbet. Selvstændig planlægning og opbygning af komplekse værktøjer.

Skoleperiode

Skoleperiode – Hovedforløb 1
Du vil lære om arbejdsmiljø, virksomhedslære, måleteknisk dokumentation, værktøjsteknisk kommunikation, fremstillingsteknologi ved værktøjsproduktion, værktøjsfremstilling, tilpasning og montage, værktøjsmaterialer og kvalitetsbevidsthed. 10 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 2
Du vil lære om arbejdsmiljø i praksis, værktøjsmaterialer, teknisk engelsk, måleteknisk dokumentation og kommunikation. Du får forståelse for fremstillingsteknologier ved værktøjsproduktion, afprøvning af værktøjer, værktøjsfremstilling og kvalitetsbevidsthed. 10 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 3
Du vil lære om teknisk innovation, værktøjsmaterialer, teknisk engelsk, måleteknisk dokumentation og fremstillingsteknologier ved værktøjsproduktion. Du kommer til at afprøve værktøjer og arbejde med værktøjsfremstilling, tilpasning og montage, projektorganisering og samarbejde. 10 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 4
Du lærer om fremstillingsteknologier ved værktøjsproduktion, værktøjsfremstilling, tilpasning og montage og værktøjsopbygning. Specialefag: snit- og stanseværktøjsteknik eller formværktøjsteknik. 3+2 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 5
Du vil lære om specialefagstemaet: Snit- og stanseværktøjsteknik eller formværktøjsteknik. Færdig fremstilling af fagprøvens værktøjskomponenter, herunder justering, tilpasning og indkøring af værktøj. 5 uger.

Dine fremtidsmuligheder

Når du har taget uddannelsen som værktøjsmager, kan du opbygge produktionsværktøjer samt bearbejde emner med mange spåntagende maskiner i metalindustrien, som fx fræsere, drejebænke, bearbejdningscentre, slibe- og polérmaskiner og gnistmaskiner.

Efter endt uddannelse har du fx mulighed for at videreuddanne dig til værktøjstekniker eller tage en uddannelse på et erhvervsakademi eller universitetet. Du kan også arbejde som værktøjsmager, industritekniker eller lignende.

Har du nogle spørgsmål?

Adgangskravene for din uddannelse afhænger af din alder, din erfaring og valg af uddannelse.

Tilmelding sker via optagelse.dk med dit UNI-login. Er du gået ud af skolen, skal du bruge dit MitID/NemID til at logge ind. Du kan til enhver tid kontakte os for mere information, eller du kan tilmelde dig på optagelse.dk.

Kontaktformular (Uddannelser undersider)

Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.

"*" indikerer påkrævede felter

Navn*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.