Skive College

Opstart

August

Varighed

Fra 4 år 6 mdr. - 5 år

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Adgangskrav

9/10. klasse (mindst karakteren 02 i dansk og matematik)

Skolepraktik

Muligt

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk 

Om uddannelsen

En værktøjsmager arbejder både teoretisk og praktisk og kan opbygge produktionsværktøjer, der fremstiller produkter i plast og metal.     

Som EUX-værktøjsmager kombinerer du både en gymnasial- og en erhvervsuddannelse, uddannelsen er derfor et godt alternativ til dig, der har ambitioner om et svendebrev og en studenter eksamen.

På uddannelsen som værktøjsmager lærer du at fremstille produktionsværktøjer efter tekniske tegninger og betjene computerstyrede maskiner.

Under uddannelsen vil du blandt andet lære om teknik og innovation. Du vil arbejde med teknisk fremmedsprog, fremstillingsteknologi og materialeforståelse.

Når du er udlært værktøjsmager, vil du kunne arbejde i en plast- eller metalvirksomhed evt. Du vil have kvalifikationerne til at kunne designe og fremstille forme og stanseværktøjer.    

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en EUX på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse starter du med grundforløb 1.

  • Hvis det er mere end et år siden du er gået ud af 9. eller 10. klasse, starter du med grundforløbets 2. del. Du skal være opmærksom på at grundforløbets 2. del har specifikke adgangskrav.

Opbygning

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, hvor der er balance mellem en spændende praktik i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College.

Uddannelsen er fordelt på 5 hovedforløb, som indeholder både gymnasiale fag og værktøjsfaglige fag. Forløbet afsluttes med en svendeprøve og seks eksaminer fordelt på x-forløbene. Efter endt uddannelse vil du få et svendebrev og et EUX-bevis.

Det har gjort mig klar til erhvervslivet og det er meget praktisk, så jeg slipper for skolebænken. Jeg er glad for jeg valgte Skive College, fordi maskinerne er så gode og lærerne er dygtige. Jeg er rigtig glad for min beslutning
Sebastian Becker, elev

Hvad skal du lære? 

På GF1 bliver du klogere på hvilken retning, som du skal gå. Her vil du blandt andet have Dansk C, Engelsk C og Samfundsfag C. På GF2 vil du få grundlæggende værkstedsteori, drejning, fræsning og værktøjsopbygning samt  undervisning i fagene Matematik C, Fysik C og Teknologi C.

Du kommer til at lære om fremstilling af værktøjskomponenter, vedligeholdelse af værktøjer, tilpasning og montage og kvalitetsbevidsthed. Du vil få grundlæggende viden inden for fræsning (CNC), drejning, planslibning, kommunikation, måleteknisk dokumentation og projektorganisering. 

Under uddannelsen vil du desuden arbejde med opretningsteknik på værktøjsmaskiner, CNC bearbejdning, justering og afprøvning af værktøjer samt snit- og stanseværktøjsteknik eller formværktøjsteknik. 

Dit udgangspunkt
GF1

Indgangen hedder Byggeri, Teknologi og Transport, håndværksfagligt arbejdes der i træ, metal og el.

På GF1 starter du med Dansk C, Engelsk C og Samfundsfag C. En af disse fag vil blive udtrukket og afsluttet med en mundtlig eksamen.

20 uger.

GF2

På GF2 har du grundlæggende værktøjsteori, drejning, fræsning og værktøjsopbygning samt Teknologi C, Matematik C samt Fysik C. Her afsluttes et af fagene med en mundtlig eksamen.

Max 20 uger.

Praktikforløb

P1

Eksempelvis fremstilling af værktøjskomponenter, kendskab til simple værktøjsfunktioner, fagudtryk, bearbejdningsformer.

Du vil lære om vedligeholdelse af værktøjer og grundlæggende viden om fræsning (CNC), drejning, planslibning.

EUX-forløb

XF1

Her starter du med at have følgende fag: Dansk A, Engelsk B, Matematik B, Fysik B, Kemi C, Teknikfag A, Erhvervsområde/EO.

Ca. 9 uger.

Hovedforløb

H1

Du vil lære om arbejdsmiljø, virksomhedslære, måleteknisk dokumentation, værktøjsteknisk kommunikation, fremstillingsteknologi ved værktøjsproduktion, værktøjsfremstilling, tilpasning og montage, værktøjsmaterialer og kvalitetsbevidsthed.

Ca. 10 uger.

Praktikforløb

P2

Eksempelvis vil du arbejde med samling, tilpasning af værktøjer og fremstillingen af værktøjskomponenter ved drejning, fræsning og planslibning.

Derudover vil du lære om opretningsteknik på værktøjsmaskiner og eventuelt rundslibning og CNC bearbejdning.

EUX-forløb

XF2

Her skal du afslutte følgende fag: Matematik B, Fysik B, Kemi C. Dog vælger man Matematik på A-niveau så dette fag afsluttes ikke med en eksamen. Her skal du også have terminsprøver og Erhvervsområde/EO.

Ca. 11 uger.

Hovedforløb

H2

Du vil lære om arbejdsmiljø i praksis, værktøjsmaterialer, teknisk engelsk, måleteknisk dokumentation og kommunikation.

Du får forståelse for fremstillingsteknologier ved værktøjsproduktion, afprøvning af værktøjer, værktøjsfremstilling og kvalitetsbevidsthed.

Ca. 10 uger.

Praktikforløb

P3

Eksempelvis arbejdsplanlægning og indkøring af værktøjer på produktionsmaskiner, f.eks. presse eller støbemaskine.

Du vil lære om CNC bearbejdning og eventuelt sænkgnistning, profilslibning, måleteknik og CAM bearbejdning.

Hovedforløb

H3

Du vil lære om teknisk innovation, værktøjsmaterialer, teknisk engelsk, måleteknisk dokumentation og fremstillingsteknologier ved værktøjsproduktion.

Du kommer til at afprøve værktøjer og arbejde med værktøjsfremstilling, tilpasning og montage, projektorganisering og samarbejde.

Ca. 10 uger.

EUX-forløb

XF3

Følgende afsluttes med eksamen Dansk A, Engelsk A, Matematik A, Teknikfag A samt erhvervsprojekt.

Ca. 14 uger. 

 

Praktikforløb

P4

Eksempelvis fremstilling af komplekse værktøjkomponenter, CNC bearbejdning af værktøjsdetaljer og arbejdstilrettelæggelse og planlægning.

Eventuelt sænk- og trådgnistbearbejdning og profil- og koordinatslibning.

Hovedforløb

H4

Du lærer om fremstillingsteknologier ved værktøjsproduktion, værktøjsfremstilling, tilpasning og montage og værktøjsopbygning.

Specialefag: snit- og stanseværktøjsteknik eller formværktøjsteknik.

3+2 uger.

Praktikforløb

P5

Eksempelvis værktøjsopbygning og fremstilling af værktøjer i forhold til valgte fagspeciale. Opfølgning på arbejdsdiscipliner fra uddannelsesforløbet.

Selvstændig planlægning og opbygning af komplekse værktøjer.

Hovedforløb

H5

Du vil lære om specialefag temaet: snit- og stanseværktøjsteknik eller formværktøjsteknik.

Færdig fremstilling af fagprøvens værktøjskomponenter, herunder justering, tilpasning og indkøring af værktøj.

Ca. 5 uger.

GF1
GF2
Praktikforløb
EUX-forløb
Hovedforløb

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1). Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Efter endt uddannelse 

Kan du opbygge produktionsværktøjer samt bearbejde emner, med mange spåntagende maskiner i metalindustrien som f.eks. fræsere, drejebænke, bearbejdningscentre, slibe- og polérmaskiner og gnistmaskiner.

Fremtidsmuligheder

Efter endt uddannelse har du f.eks. muligheden for at videreuddanne dig, som eksempelvis værktøjstekniker eller på erhvervsakademiet eller universitetet. Du kan også arbejde som værktøjsmager, industritekniker eller lignende. 

Ud i verden 

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde? På Skive College har du flere forskellige muligheder for at komme ud i verden gennem din uddannelse. Læs mere her.

Ud i verden

Få vejledning

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig.

Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Bliv kontaktet

Du kan vælge at skrive dig op, så vil en af vores vejledere eller konsulenter kontakte dig hurtigst muligt.