Forside » EUX » EUX-uddannelser » Maskinsnedker EUX

Maskinsnedker.

Fokus på kvalitet, præcision, innovation og bæredygtig produktion. Som maskinsnedker lærer du at tænke kreativt, detaljeret og selvstændigt med maskinerne og træet i centrum.

Opstart

August

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Skoleoplæring

Muligt

Varighed

Fra 4 år 2-3 mdr. inkl. grundforløb

Adgangskrav

9/10. klasse

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk

Jeg ville være mere kreativ med træet og tog vejen som maskinsnedker og blev fascineret af at arbejde med de store maskiner.

Mads, Maskinsnedker

Om uddannelsen

Som EUX-maskinsnedker kombinerer du både en gymnasial- og en erhvervsuddannelse, uddannelsen er derfor et godt alternativ til dig, der har ambitioner om mere end et svendebrev.
Gennem egne projekter bliver du udfordret på nøgleord som teknologi, design og 3D-tegning. Du får kompetencer i at planlægge produktionen i enhver træindustri og du får redskaberne til at kunne producere alt fra møbler, inventar og interiør til bygningskomponenter og prototyper.

Arbejdet foregår i et velovervejet mix fra mindre specialmaskiner til højteknologiske CNC-maskiner. Under uddannelsen får du kendskab til produktudvikling, kvalitetsstyring og produktionsflow via indsigt i træsorter, værktøjer og bearbejdningsformer.

Efter endt uddannelse vil du stå med de kompetencer der kræves for at kunne arbejde i en spændende og konkurrencepræget branche, hvor der er stærkt brug for medarbejdere.

CREATE. succesCREATE. friendships CREATE.ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE. succesCREATE. friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE.succesCREATE.friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreams

Praktiske informationer

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse starter du med grundforløb 1.
  • Hvis det er mere end et år siden du er gået ud af 9. eller 10. klasse, starter du med grundforløbets 2. del. Du skal være opmærksom på at grundforløbets 2. del har specifikke adgangskrav.

Opbygning

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, hvor der er balance imellem en spændende praktik i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College
Uddannelsen er fordelt på 4 hovedforløb som indeholder både gymnasiale fag og snedkerfag. Forløbet afsluttes med en svendeprøve og seks eksaminer på gymnasialt niveau.

Efter endt uddannelse vil du få et svendebrev og et EUX-bevis med prøvekarakter og årskarakter.

Læs mere om opbygning for uddannelsen her.

Hvad skal du lære?

Hovedforløbet består af i alt 6 skoleophold fordelt på 30 uger under hele uddannelsen. Under skoleopholdene vil du bl.a. have følgende fag: Teknologi E, Industriel plademøbel, Design og formgivning, Arbejdsmiljø, IT og CAD/CAM, Industriel og håndværksmæssig fremstilling af døre og vinduer samt Robotteknologi. Du vil få kendskab til konstruktion af bygningskomponenter, kvalitetskrav, robotters anvendelse i træindustrien, bearbejdningsdata, produktmodning, æstetik og CAD/CAM og CNC-teknik.

Under praktikforløbene vil du fx arbejde med betjening og opstilling af standardmaskiner og specialmaskiner, 3D tegninger, konstruktion, kvalitetskrav og kontrol, CNC- og CAM-programmer, koordinatsystemets anvendelse på CNC-maskiner samt præcision og overfladekvalitet.

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1). Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Tilmelding

Du tilmelder dig via optagelse.dk.

Går du i folkeskolens 9. eller 10. klasse og ønsker at starte efter sommerferien er der ansøgningsfrist 1. marts.

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os

Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde?

Vi åbner døre til globale oplevelser og læring. Uanset om det er udveksling, studieture eller internationale projekter, giver dette udlandsophold vores studerende mulighed for at udforske verden og forstå dens mangfoldighed, mens de skaber minder for livet.

Allan Norré Pedersen

International Coordinator, Department of Development

29 67 14 98
[email protected]

Opbygning af uddannelsen

Grundforløb 1 (GF1)

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå. Indgangen hedder byggeri, teknologi og transport.

Varighed: 20 uger

Grundforløb 2 (GF2)

Under GF2 får du forståelse for tegning, materialer, samlingsmetoder, værktøjer og maskiner.

Du skal bestå grundfagene Teknologi F og Matematik F samt certifikatfagene Epoxy kursus, maskinkørekort, førstehjælp og elementær brandbekæmpelse.

Varighed: 20 uger

EUX-forløb

EUX forløb 1
Her starter du med at have følgende fag: Dansk A, Engelsk B, Matematik B, Fysik B, Kemi C, Teknikfag A, Erhvervsområde/EO. Ca. 9 uger.

EUX forløb 2
Her skal du afslutte følgende fag: Matematik B, Fysik B, Kemi C. Dog vælger man Matematik på A-niveau så dette fag afsluttes ikke med en eksamen. Her skal du også have terminsprøver og Erhvervsområde/EO. Ca. 11 uger.

EUX forløb 3
Følgende afsluttes med eksamen dansk A, engelsk A, matematik A, teknikfag A samt erhvervsprojekt. Ca. 14 uger.

Oplæring i virksomhed

Oplæring i virksomhed 1
Det forventes at du har vedligeholdt egne 3D tegnefærdigheder. Du kommer fx til at arbejde med betjening og opstilling af arbejdsmaskiner herunder rundsav, båndsav, tykkelseshøvl, bordfræser osv. samt orientering af pladematerialer og arbejdsmiljø.

Oplæring i virksomhed 2
Du kan under vejledning udføre opstillinger og betjening af træbeabejdningsmaskiner og vil lære om flere typer af vinduer og døre. Der arbejdes fx med konstruktion og tegningsforståelse, kvalitetskrav og arbejdsmiljø.

Oplæring i virksomhed 3
Det forventes at du kan arbejde selvstændigt med 3D tegning og opstilling af standardmaskiner. Du kommer fx til at arbejde med CNC- og CAM-programmer, præcision og overfladekvalitet og du vil få grundlæggende forståelse for koordinatsystemets anvendelse på CNC-maskiner.

Oplæring i virksomhed 4
Du kan tage ansvar for egne opstillinger med fokus på selvstændig opgaveløsning. Der arbejdes eksempelvis med CNC og CAD/CAM, opstilling af specialmaskiner og konstruktion og tegningsforståelse. Det innovative praktikprojekt skal være afsluttet inden opstart på hovedforløb 4.

Oplæring i virksomhed 5
Der arbejdes fx med CNC og CAD/CAM, opstilling af specialmaskiner, konstruktion og tegningsforståelse, produktionsoptimering og kvalitetskontrol. Der kan også være fokus på plademøbelproduktion eller produktion af udvendige døre. Du kan her selvstændigt tage ansvar for opgaveløsning.

Oplæring i virksomhed 6
Her forberedes der til svendeprøven. Her kan du selvstændigt tilrettelægge og udføre produktionsopgaver.

Skoleperiode

Skoleperiode – Hovedforløb 1
Du vil have fagene Teknologi E, Industriel plademøbel, Design og formgivning, Arbejdsmiljø samt IT og CAD/CAM på et rutineret niveau. Der vil under dette skoleophold være fokus på materialeforståelse herunder pladetyper, opskæringsformer og træsorter. Du vil få kendskab til beslagtyper og programmering på 3-akset CNC. Du udarbejder selvstændigt eller i samarbejde med andre et industrielt plademøbel. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 2
Her vil du lære om robotteknologi og betjening samt industriel og håndværk fremstilling af døre og vinduer. Der vil være fokus på konstruktion af bygningskomponenter herunder materialevalg, brancherelevante kvalitetskrav, introduktion til robotters anvendelse i træindustrien og dokumentation med særlig fokus på pris- og materialeoptimering. Du udarbejder selvstændigt eller i samarbejde med andre en bygningskomponent. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 3
Du vil her have fag inden for teknologi, design og formgivning, plademøbler og massivt træ samt industriel og håndværk fremstilling af møbler. Der er fokus på bearbejdningsdata, CAD/CAM og CNC-teknik, introduktion til post-processorer og innovation. Der produceres et stk. plademøbel pr. elev. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 4
Her lærer du om siddemøbler og design og formgivning på et avanceret niveau. Du har desuden valgfrie specialefag under dette skoleophold. Du vil få forståelse for produktmodning og konstruktion, skæredata samt materiale- og metodevalg, æstetik og siddekomfort. Der arbejdes med CAD/CAM og CNC-teknik på flere niveauer. Der produceres et stk. siddemøbel pr. elev. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 5
Du vil her have Design og formgivning og Robotteknologi og betjening på et avanceret niveau samt have et valgfrit specialefag som fx: udvendige vinduer og døre, plademøbler og massivt træ eller CNC-programmering og -bearbejdning. Der vil være fokus på konstruktion frem mod svendeprøven herunder maskin- og værktøjsvalg. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 6
Her forbedres og afholdes svendeprøven. 5 uger.

Dine fremtidsmuligheder

Når du har taget uddannelsen som maskinsnedker kan du selvstændigt tilrettelægge og udføre produktionsopgaver. Du kan tage ansvar for opgaveløsning og egne opstillinger.

Det er dig der fremstiller de produkter vi bruger i hverdagen. Du kan opstille og anvende stationære maskiner og kan programmere CNC-maskiner og robotter. Som maskinsnedker er det dig der planlægger, udfører, optimerer og kvalitetssikrer produktionsprocessen. Efter endt uddannelse har du muligheden for at videreuddanne dig til bygningskonstruktør, produktionsteknolog eller byggetekniker.

Har du nogle spørgsmål?

Adgangskravene for din uddannelse afhænger af din alder, din erfaring og valg af uddannelse.

Tilmelding sker via optagelse.dk med dit UNI-login. Er du gået ud af skolen, skal du bruge dit MitID/NemID til at logge ind. Du kan til enhver tid kontakte os for mere information, eller du kan tilmelde dig på optagelse.dk.

Kontaktformular (Uddannelser undersider)

Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.

"*" indikerer påkrævede felter

Navn*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.