Forside » EUX » EUX-uddannelser » Elektriker EUX

Elektriker.

Vil du være den der sørger for strøm i nye bygninger eller renoverer elinstallationerne i ældre boliger? Så kan du tage uddannelsen som elektriker.

Opstart

Januar og august

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Skoleoplæring

Muligt

Varighed

Fra 4 – 5 år

Adgangskrav

9/10. klasse

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk

Det er dejligt at man ikke bare sidder på skolebænken. Jeg er rigtig glad for uddannelsen, især fordi man får så mange muligheder på Skive College.
David Sørensen, Elektrikeruddannelsen

Om uddannelsen

Med en EUX-uddannelse kombinerer du både en gymnasial- og en erhvervsuddannelse, uddannelsen er derfor et godt alternativ til dig, der har ambitioner om mere end et svendebrev. En EUX-elektriker kan nemlig være den direkte vej til en videregående uddannelse som ingeniør eller maskinmester.

På EUX-elektrikeruddannelsen vil du få grundlæggende viden om arbejdet med strøm til blandt andet lys, maskiner, computere og alarmer. Du vil lære at installere, vedligeholde og reparere computerstyrede el-systemer som f. eks. computernetværk, telefonanlæg, industrirobotter og off shore installationer inden for vind, olie og gas.

Under uddannelsen vil du lære om emner som sikkerhed, brandbekæmpelse og førstehjælp. Som elektriker vil du kunne lave fejlfinding, læse tegninger og diagrammer, og du skal kunne rådgive kunder om valget af elektriske løsninger.

CREATE. succesCREATE. friendships CREATE.ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE. succesCREATE. friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE.succesCREATE.friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreams

Praktiske informationer

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en EUX på, som afhænger af din alder og din erfaring:

 • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse starter du med grundforløb 1.
 • Hvis det er mere end et år siden du er gået ud af 9. eller 10. klasse, starter du med grundforløbets 2. del. Du skal være opmærksom på at grundforløbets 2. del har specifikke adgangskrav

Opbygning

Du kan starte på uddannelsen på to måder: Enten har du en læreplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb, og derefter finder du en læreplads.

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, hvor der er balance imellem en spændende oplæring i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College.
Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Du har mulighed for at afslutte uddannelsen som elektriker 1 efter 4 år og 6 måneder afhængigt af grundforløb. Eller du kan afslutte som elektriker 2 eller talentelektriker efter 5 år afhængigt af grundforløb. Elektrikeruddannelsen kan tages på 3 år og 6 måneder hvis du har en studentereksamen.

Uddannelsen kan også tages som ny mesterlære.

Læs mere om opbygning for uddannelsen her.

Hvad skal du lære?

I løbet af grundforløbet opnår du kompetencer i matematik (D-niveau) og fysik (E-niveau) samt dansk (E-niveau), som er nødvendigt for at kunne fortsætte på uddannelsens hovedforløb. Desuden opnår du kompetencer i førstehjælp, brandbekæmpelse, arbejde nær ved/under spænding samt sikkerhedsmæssigt arbejde på et stillads. Grundforløbet afsluttes med en prøve, og der udleveres et grundforløbsbevis.

Under praktikperioderne vil du komme til at arbejde med installationsteknik, måleteknik og fejlfinding, sikkerhed, arbejdsmiljø og værktøjslære. Du vil også lære om monteringsteknik, kundeservice og elsikkerhed.

Hovedforløb 1 (H1) er et 16 ugers skoleophold og indholdet har udelukkende el-faglig karakter og består bl.a. af el-teori og installationsteknik, grundlæggende automatik, kommunikationsnetværk, måleteknik, dokumentation, kvalitetssikring og el-sikkerhed, kundeservice og hele tekniske løsninger. H1 afsluttes med en kombineret praktisk og teoretisk prøve.

Hovedforløb 2 og 3 sammensætter du selv af enten 4 eller 5 moduler som du og din virksomhed vælger mellem 29 valgfri specialemoduler.

Se hvilke module du kan vælge

På Skive College kan du vælge følgende moduler:

 • Modul 1.2 Automatiske anlæg på maskiner: Opbygning og installation af automatiske anlæg til maskiner
 • Modul 1.3 Automatiske anlæg i bygninger: Opbygning og installation af automatiske anlæg i bygninger, fx varme- og ventilationsanlæg
 • Modul 1.4 Intelligente bygnings-installationer (centrale) og design af enkle brugerflader: Programmering og installation af centralt styrede intelligente bygningsinstallationer (fx IHC), fx belysnings-, varme- og ventilationsanlæg
 • Modul 1.6 Design og styring af lys: Design og installation af belysning i bolig, erhverv og industri
 • Modul 1.7 Vedvarende energiløsninger
 • Modul 1.9 Højspændingsinstallationer 1 – Anlægsforståelse og sikkerhed
 • Modul 2.2 Styring og regulering af automatiske anlæg (Fokus på Vind/vedvarende energi)
 • Modul 2.6 Intelligente bygnings-installationer (decentrale) og design af enkle brugerflader: Programmering og installation af decentrale intelligente bygningsinstallationer, fx belysnings-, varme- og ventilationsanlæg
 • Modul 2.15 Elektriske anlæg i vindmøller
 • Modul 2.16 Højspændingsinstallationer 2 – Opbygning og drift
 • Modul 3.6 Teknisk entreprise- og projektstyring (Vedvarende energiløsninger)

Du kan også vælge vores brancherettede elektrikeruddannelse med fokus på vedvarende energi. Læs mere om retningen her.

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1). Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Tilmelding

Du tilmelder dig via optagelse.dk.

Går du i folkeskolens 9. eller 10. klasse og ønsker at starte efter sommerferien er der ansøgningsfrist 1. marts.

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os

Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde?

Vi åbner døre til globale oplevelser og læring. Uanset om det er udveksling, studieture eller internationale projekter, giver dette udlandsophold vores studerende mulighed for at udforske verden og forstå dens mangfoldighed, mens de skaber minder for livet.

Allan Norré Pedersen

International Coordinator, Department of Development

29 67 14 98
[email protected]

Opbygning af uddannelsen

Grundforløb 1 (GF1)

På GF1 starter du med Dansk C, Engelsk C og Samfundsfag C. En af disse fag vil blive udtrukket og afsluttet med en mundtlig eksamen.

Varighed: 20 uger.

Grundforløb 2 (GF2)

GF2 har du fagene Teknologi C, matematik C samt fysik C. Her afsluttes også et af fagene med en mundtlig eksamen.

Varighed: Max 20 uger.

EUX-forløb

EUX-forløb 1
Her starter du med at have følgende fag: Dansk A, Engelsk B, Matematik B, Fysik B, Kemi C, Teknikfag A, Erhvervsområde/EO. Der er ikke nogen eksamen på X-forløb 1. Ca. 10 uger.

EUX-forløb 2
Her skal du afslutte følgende fag: Matematik B, Fysik B, Kemi C. Dog vælger man Matematik på A-niveau så dette fag afsluttes ikke med en eksamen. Her skal du også have terminsprøver og Erhvervsområde/EO. Ca. 10 uger.

EUX-forløb 3
Her slutter du Dansk A, Engelsk B, Teknikfag A, matematik A samt Erhvervsområde med et projekt. Ca. 10 uger.

Oplæring i virksomhed

Oplæring i virksomhed 1
Her vil du arbejde med installationsteknik, måleteknik og fejlfinding. Du vil desuden lære om sikkerhed, arbejdsmiljø og værktøjslære.

Oplæring i virksomhed 2
Her skal du lære om installations- og monteringsteknikker samt måleteknik og fejlfinding. Du vil få kendskab til kundeservice samt elsikkerhed.

Oplæring i virksomhed 3
Her skal du arbejde med grundlæggende færdigheder inden for el-faget.

Oplæring i virksomhed 4
Her forbereder du dig til din svendeprøve.

Skoleperiode

Skoleperiode – Hovedforløb 1
Her vil du blandt andet lære om el-teori og installationsteknik, grundlæggende automatik, kommunikationsnetværk, måleteknik, dokumentation, kvalitetssikring og el-sikkerhed, kundeservice og hele tekniske løsninger. H1 afsluttes med en kombineret praktisk og teoretisk prøve.

Skoleperiode – Hovedforløb 2
Her vælger du mellem 29 forskellige moduler. Du bliver derfor specialiseret inden for de områder der interesserer dig. Det kan fx være automatiske anlæg på maskiner, el-teknik i kølesystemer, elinstallationer i Offshore, skibsinstallationer, robot-elteknik, CIS-anlæg, integrerede kommunikationsnetværk osv. Her ligger modul 1 og modul 2. Ca. 10 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 3
Her vælger du mellem 29 forskellige moduler. Du bliver derfor specialiseret inden for de områder der interesserer dig. Det kan fx være automatiske anlæg på maskiner, el-teknik i kølesystemer, elinstallationer i Offshore, skibsinstallationer, robot-elteknik, CIS-anlæg, integrerede kommunikationsnetværk osv. Her ligger modul 3 og modul 4. Ca. 10 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 4
Her tager du din svendeprøve. 3 uger.

Dine fremtidsmuligheder

Du får en række kompetencer, der gør dig i stand til selvstændigt at udføre grundlæggende installationsarbejde i bolig, erhverv og industri.
Kompetencer, der kan stå alene og udgøre et selvstændigt arbejdsområde for en elektriker, og samtidig er de kompetencer, der er universelle for alle elektrikere uanset efterfølgende specialisering. Efter endt uddannelse har du muligheden for at videreuddanne dig til bl.a. miljøteknolog, it-teknolog, byggekoordinator eller installatør.

Har du nogle spørgsmål?

Adgangskravene for din uddannelse afhænger af din alder, din erfaring og valg af uddannelse.

Tilmelding sker via optagelse.dk med dit UNI-login. Er du gået ud af skolen, skal du bruge dit MitID/NemID til at logge ind. Du kan til enhver tid kontakte os for mere information, eller du kan tilmelde dig på optagelse.dk.

Kontaktformular (Uddannelser undersider)

Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.

"*" indikerer påkrævede felter

Navn*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.