Forside » Erhvervsuddannelser » Uddannelser » Værktøjstekniker

Værktøjstekniker.

Uddannelsen henvender sig til dig med interesse for matematik, fysik og kemi og er teknisk anlagt. Som værktøjstekniker vil du arbejde med konstruktion af produktionsværktøjer. Du vil påvirke udvikling og funktion af værktøjsopbygninger.

Opstart

Januar og august

Økonomi

Lærlingeløn

Skoleoplæring

Ikke muligt

Varighed

1 år

Adgangskrav

Gennemførelse af hovedforløbene som værktøjsmager eller identisk uddannelse

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk

Det fedeste ved at være værktøjstekniker er at udvikle og se ting gå fra en tegning på en computer til at være en virkelig del, du har i hånden.
Peter, Værktøjstekniker

Om uddannelsen

Igennem uddannelsen som værktøjstekniker får du en ekstra og solid dimension på din uddannelse, som gør dig i stand til konstruktivt at rådgive og drøfte værktøjsløsninger med kunder. Du kan forbedre kvalitet af værktøjsopbygning og minimere produktionsomkostninger. Det er et krav, at du er kvalitetsbevidst og har sans for præcision.

Under uddannelsen vil du bl.a. have følgende fag: projektstyring, værktøjskonstruktion, automation of elektronik, CAD, 3D og konstruktion, værktøjskalkulation, værktøjsmaterialer, teknisk fremmedsprog og design og emnemodning.

CREATE. succesCREATE. friendships CREATE.ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE. succesCREATE. friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE.succesCREATE.friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreams

Praktiske informationer

Sådan kommer du i gang

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder. Har du en uddannelse som værktøjsmager, kan du indgå et nyt læreforhold med uddannelsesaftale på 1 års varighed. Ellers tager du både værktøjsmager- og værktøjsteknikeruddannelsen, som samlet har 5 års varighed. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Opbygning

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: Har du en uddannelse som værktøjsmager, kan du indgå et nyt læreforhold med uddannelsesaftale på 1 års varighed. Ellers tager du både værktøjsmager- og værktøjsteknikeruddannelsen, som samlet har 5 års varighed. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Læs mere om opbygning for uddannelsen her

Hvad skal du lære?

Som værktøjstekniker kommer du til at lære om fremstilling af værktøjskomponenter, vedligeholdelse af værktøjer, tilpasning og montage og kvalitetsbevidsthed. Du vil få grundlæggende viden inden for fræsning (CNC), drejning, planslibning, kommunikation, måleteknisk dokumentation og projektorganisering.

Under værktøjsteknikeruddannelsen vil du få kontakt med kunden, deltage i projekt- og 3D konstruktionsopgaver og lære om kalkulationer, prisfastsættelse, værktøjstekniske beregninger, valg af materialer og varmebehandling. Under uddannelsen vil du komme på studietur til Tyskland, og du slutter uddannelsen af med et mindre specialeprojekt.

Læreplads

Har du brug for en ny læreplads, er du selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står altid klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1).

Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Tilmelding

Du tilmelder dig via optagelse.dk.

Går du i folkeskolens 9. eller 10. klasse og ønsker at starte efter sommerferien er der ansøgningsfrist 1. marts.

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os

Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde?

Vi åbner døre til globale oplevelser og læring. Uanset om det er udveksling, studieture eller internationale projekter, giver dette udlandsophold vores studerende mulighed for at udforske verden og forstå dens mangfoldighed, mens de skaber minder for livet.

Allan Norré Pedersen

International Coordinator, Department of Development

29 67 14 98
[email protected]

Opbygning af uddannelsen

Oplæring i virksomhed

Oplæring i virksomhed 6
Du vil fx arbejde med værktøjskonstruktion, værktøjstekniske beregninger, økonomi og CAD-software samt værktøjstegning.

Oplæring i virksomhed 7
Fx projekt- og konstruktionsopgaver. Du vil lære om værktøjskonstruktion samt projektstyring, design og emnemodningsopgaver. Du kommer til at arbejde med kalkulationer, værktøjstekniske beregninger og valg af værktøjsmaterialer og varmebehandling.

Oplæring i virksomhed 8
Fx værktøjskonstruktion, deltagelse i projekter med kundekontakt og kravspecifikationer. Emnemodning, konstruktion, værktøjskalkulation, planlægning og værktøjstekniske beregninger. Du er medvirkende ved prisfastlæggelse.

Skoleperiode

Skoleperiode – Hovedforløb 6
Du får forståelse for virksomhedsforståelse, projektstyring, teknisk fremmedsprog (Engelsk), design og emnemodning. Derudover vil du lære om værktøjskonstruktion, værktøjsmaterialer, CAD og 3D konstruktion. Der laves et mindre konstruktionsprojekt i form eller snit/stans. Ca. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 7
Du lærer om teknisk fremmedsprog (Tysk), design og emnemodning, værktøjskonstruktion, automation og elektronik. Du kommer til at arbejde med værktøjskalkulation, CAD, 3D konstruktion. Større konstruktionsprojekt i entenform ellersnit/stans. Det er obligatorisk at vælge modsat af H6. Studietur til Tyskland. Ca. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 8
Mindre specialprojekt. Afsluttende projektopgave konstruktion (svendeprøven). Form eller snit/stans (vælges modsat af H7). Du lærer om design og emnemodning, værktøjskonstruktion, Værktøjskalkulation, CAD og 3D konstruktion. Ca. 5 uger.

Dine fremtidsmuligheder

Når du har taget uddannelsen som værktøjstekniker, kan du opbygge produktionsværktøjer samt bearbejde emner med mange spåntagende maskiner i metalindustrien. Du kan behandle kundeønsker og prisfastsætte værktøjer.
Efter endt uddannelse har du muligheden for at videreuddanne dig på en erhvervsakademiuddannelse eller arbejde som værktøjskonstruktør eller lignende.

Har du nogle spørgsmål?

Adgangskravene for din uddannelse afhænger af din alder, din erfaring og valg af uddannelse.

Tilmelding sker via optagelse.dk med dit UNI-login. Er du gået ud af skolen, skal du bruge dit MitID/NemID til at logge ind. Du kan til enhver tid kontakte os for mere information, eller du kan tilmelde dig på optagelse.dk.

Kontaktformular (Uddannelser undersider)

Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.

"*" indikerer påkrævede felter

Navn*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.