Skive College

Værktøjsmager

Opstart

Januar og august

Varighed

Fra 4 år - 5 år 6 mdr. 

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Adgangskrav

9/10. klasse (mindst karakteren 02 i dansk og matematik)

Skolepraktik

Muligt

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk 

Om uddannelsen

En værktøjsmager arbejder både teoretisk og praktisk og kan opbygge produktionsværktøjer, der fremstiller produkter i plast og metal.     

På uddannelsen som værktøjsmager lærer du at fremstille produktionsværktøjer efter tekniske tegninger og betjene computerstyrede maskiner.

Under uddannelsen vil du blandt andet lære om teknik og innovation. Du vil arbejde med teknisk fremmedsprog, fremstillingsteknologi og materialeforståelse.

Når du er udlært værktøjsmager, vil du kunne arbejde i en plast- eller metalvirksomhed evt. Du vil have kvalifikationerne til at kunne designe og fremstille forme og stanseværktøjer.    

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, med mindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.

  • Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.

  • Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.

Opbygning

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: Enten har du en læreplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb og derefter finder du en læreplads.

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, hvor der er balance mellem en spændende praktik i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Uddannelsen kan også tages som ny mesterlære.

Det har gjort mig klar til erhvervslivet og det er meget praktisk, så jeg slipper for skolebænken. Jeg er glad for jeg valgte Skive College, fordi maskinerne er så gode og lærerne er dygtige. Jeg er rigtig glad for min beslutning
Sebastian Becker, elev

Hvad skal du lære? 

På GF1 bliver du klogere på hvilken retning, som du skal gå. På GF2 vil du få grundlæggende værkstedsteori, drejning, fræsning og værktøjsopbygning samt undervisning i fagene Dansk E, Engelsk E, Matematik D, Fysik F (mulighed for merit).

Du kommer til at lære om fremstilling af værktøjskomponenter, vedligeholdelse af værktøjer, tilpasning og montage og kvalitetsbevidsthed. Du vil få grundlæggende viden inden for fræsning (CNC), drejning, planslibning, kommunikation, måleteknisk dokumentation og projektorganisering. 

Under uddannelsen vil du desuden arbejde med opretningsteknik på værktøjsmaskiner, CNC bearbejdning, justering og afprøvning af værktøjer samt snit- og stanseværktøjsteknik eller formværktøjsteknik. 

Dit udgangspunkt
GF1

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

Indgangen hedder byggeri, teknologi og transport.

20 uger.

GF2

Grundlæggende værkstedsteori, drejning, fræsning og værktøjsopbygning samt

Dansk E, Engelsk E, Matematik D, Fysik F (mulighed for merit).

Max 20 uger. 

Læreperiode

Oplæring 1

Eksempelvis fremstilling af værktøjskomponenter, kendskab til simple værktøjsfunktioner, fagudtryk, bearbejdningsformer.

Du vil lære om vedligeholdelse af værktøjer og grundlæggende viden om fræsning (CNC), drejning, planslibning.

Hovedforløb

Skoleperiode 1

Du vil lære om arbejdsmiljø, virksomhedslære, måleteknisk dokumentation, værktøjsteknisk kommunikation, fremstillingsteknologi ved værktøjsproduktion, værktøjsfremstilling, tilpasning og montage, værktøjsmaterialer og kvalitetsbevidsthed.

10 uger.

Læreperiode

Oplæring 2

Eksempelvis vil du arbejde med samling, tilpasning af værktøjer og fremstillingen af værktøjskomponenter ved drejning, fræsning og planslibning.

Derudover vil du lære om opretningsteknik på værktøjsmaskiner og eventuelt rundslibning og CNC bearbejdning.

Hovedforløb

Skoleperiode 2

Du vil lære om arbejdsmiljø i praksis, værktøjsmaterialer, teknisk engelsk, måleteknisk dokumentation og kommunikation.

Du får forståelse for fremstillingsteknologier ved værktøjsproduktion, afprøvning af værktøjer, værktøjsfremstilling og kvalitetsbevidsthed.

10 uger.

Læreperiode

Oplæring 3

Eksempelvis arbejdsplanlægning og indkøring af værktøjer på produktionsmaskiner, f.eks. presse eller støbemaskine.

Du vil lære om CNC bearbejdning og eventuelt sænkgnistning, profilslibning, måleteknik og CAM bearbejdning.

Hovedforløb

Skoleperiode 3

Du vil lære om teknisk innovation, værktøjsmaterialer, teknisk engelsk, måleteknisk dokumentation og fremstillingsteknologier ved værktøjsproduktion.

Du kommer til at afprøve værktøjer og arbejde med værktøjsfremstilling, tilpasning og montage, projektorganisering og samarbejde.

10 uger.

Læreperiode

Oplæring 4

Eksempelvis fremstilling af komplekse værktøjkomponenter, CNC bearbejdning af værktøjsdetaljer og arbejdstilrettelæggelse og planlægning.

Eventuelt sænk- og trådgnistbearbejdning og profil- og koordinatslibning.

Hovedforløb

Skoleperiode 4

Du lærer om fremstillingsteknologier ved værktøjsproduktion, værktøjsfremstilling, tilpasning og montage og værktøjsopbygning.

Specialefag: snit- og stanseværktøjsteknik eller formværktøjsteknik.

3+2 uger.

Læreperiode

Oplæring 5

Eksempelvis værktøjsopbygning og fremstilling af værktøjer i forhold til valgte fagspeciale. Opfølgning på arbejdsdiscipliner fra uddannelsesforløbet.

Selvstændig planlægning og opbygning af komplekse værktøjer.

Hovedforløb

Skoleperiode 5

Du vil lære om specialefagtemaet: snit- og stanseværktøjsteknik eller formværktøjsteknik.

Færdig fremstilling af fagprøvens værktøjskomponenter, herunder justering, tilpasning og indkøring af værktøj.

5 uger.

GF1
GF2
Læreperiode
Hovedforløb

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1). Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Efter endt uddannelse 

Kan du opbygge produktionsværktøjer samt bearbejde emner, med mange spåntagende maskiner i metalindustrien som f.eks. fræsere, drejebænke, bearbejdningscentre, slibe- og polérmaskiner og gnistmaskiner.

Fremtidsmuligheder

Efter endt uddannelse har du f.eks. muligheden for at videreuddanne dig til værktøjstekniker eller erhvervsakademiet. Du kan også arbejde som værktøjsmager, industritekniker eller lignende. 

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde? På Skive College har du flere forskellige muligheder for at komme ud i verden gennem din uddannelse. Læs mere her.

Ud i verden

Få vejledning

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig.

Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Virtuel åbent hus univers

Du kan også få en virtuel rundvisning, hvor du ser værkstederne og møder nogle elever. Se mere her. 

Bliv kontaktet

Du kan vælge at skrive dig op, så vil en af vores vejledere eller konsulenter kontakte dig hurtigst muligt.