Forside » Erhvervsuddannelser » Uddannelser » Personvognsmekaniker

Personvogns­mekaniker.

Er du passioneret omkring biler og har en naturlig nysgerrighed for, hvordan ting fungerer? Så kan en uddannelse som personvognsmekaniker være det perfekte skridt mod din drømmekarriere inden for bilbranchen.

Opstart

Januar og august

Økonomi

Lærlingeløn

Skoleoplæring

Ikke muligt

Varighed

Fra 2 år – 4 år 6 mdr.

Adgangskrav

9/10. klasse

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk

Lad dine hænder forme fremtiden, og din viden sætte dig i førersædet. Vælg Skive College, hvor hver drejning bringer dig tættere på din passion for mekanik .

Om uddannelsen

E

Trin 1: Personvognsmontør

Personvognsmontøren tilrettelægger og gennemfører arbejde i forbindelse med eftersyn og simpel fejlfinding, herunder reparation eller udskiftning af nedslidte og defekte dele.

E

Trin 2: Personvognsmekaniker

En personvognsmekaniker fejlfinder, reparerer og justerer motorer, bremser, koblinger og styretøj på personvogne og varevogne under 3500 kg.

Som personvognsmekaniker lærer du ikke kun at reparere og vedligeholde biler, men også at diagnosticere problemer og finde løsninger. Du bliver trænet i alt fra motorteknik og elektroniske systemer til bremse- og undervognsreparationer. Med en solid baggrund inden for mekanik og teknologi vil du være rustet til at tackle de udfordringer, der opstår i moderne bilindustri.

Du vil også have mulighed for at arbejde med et bredt udvalg af bilmærker og modeller, hvilket giver dig en alsidig og spændende arbejdshverdag.

For at kunne give kunden den bedste betjening, skal du kunne vurdere reparationsmuligheder og vejlede på baggrund af driftsøkonomi, færdselssikkerhed, køretøjets udseende, brugsværdi og miljøkrav.
Du vil lære at finde og rette fejl på bilens elektriske og elektroniske systemer og få kendskab til forskellige typer af gearkasser, klimaanlæg, motorer og bremser. En vigtig del af arbejdet går ud på, at du er omhyggelig og selv kan planlægge og udføre en stor del af de ting, der skal laves på bilen.

CREATE. succesCREATE. friendships CREATE.ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE. succesCREATE. friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE.succesCREATE.friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreams

Praktiske informationer

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, medmindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.
  • Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.
  • Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.

Opbygning

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: Skolevejen eller praktikvejen. Enten har du en praktikplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb, og derefter finder din praktikplads.

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, som tilbydes på anden skole.

Trin 1 som personvognsmontør tager 2 år og 6 måneder. Tager du også trin 2 som personvognsmekaniker tager uddannelsen op til 4 år og 6 måneder inklusive trin 1. Du kan afslutte uddannelsen efter hvert gennemført trin med en svendeprøve.

Læs mere om opbygning for uddannelsen her.

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1).

Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Tilmelding

Du tilmelder dig via optagelse.dk.

Går du i folkeskolens 9. eller 10. klasse og ønsker at starte efter sommerferien er der ansøgningsfrist 1. marts.

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os

Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde?

Vi åbner døre til globale oplevelser og læring. Uanset om det er udveksling, studieture eller internationale projekter, giver dette udlandsophold vores studerende mulighed for at udforske verden og forstå dens mangfoldighed, mens de skaber minder for livet.

Allan Norré Pedersen

International Coordinator, Department of Development

29 67 14 98
[email protected]

Opbygning af uddannelsen

Grundforløb

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

Oplæring i virksomhed

Oplæring i virksomhed 1-5
Oplæring i en virksomhed giver dig mulighed for at afprøve teori i praksis i en virksomhed.

Skoleperiode

Skoleperiode – Hovedforløb 1-5
Tiden på skolen giver dig almene og brede kompetencer, som du senere kan sætte i spil i praksis.

Dine fremtidsmuligheder

Efter endt uddannelse som personvognsmekaniker åbner der sig forskellige karrieremuligheder inden for bilindustrien.
Du kan arbejde på autoværksteder, specialiserede servicecentre, starte din egen virksomhed eller finde job inden for teknisk support og salg af reservedele. Med dine færdigheder og viden er der mange muligheder for en spændende karriere som personvognsmekaniker. Efter endt uddannelse har du også muligheden for at videreuddanne dig til maskinmester, autoteknolog, bilsagkyndig, diplomingeniør eller produktionsteknolog.

Kontakt en vejleder

Har du nogle spørgsmål?

Adgangskravene for din uddannelse afhænger af din alder, din erfaring og valg af uddannelse.

Tilmelding sker via optagelse.dk med dit UNI-login. Er du gået ud af skolen, skal du bruge dit MitID/NemID til at logge ind. Du kan til enhver tid kontakte os for mere information, eller du kan tilmelde dig på optagelse.dk.

Kontaktformular (Uddannelser undersider)

Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.

"*" indikerer påkrævede felter

Navn*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.