Skive College

Møbelsnedker

Opstart

Januar og august

Varighed

Fra 3 år 9 mdr. - 4 år 3 mdr.

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Adgangskrav

9/10. klasse (mindst karakteren 02 i dansk og matematik)

Skolepraktik

Muligt

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk 

Om uddannelsen

Du får ægte håndværk i kombination med den friske duft af træ, hvis du vælger uddannelsen som møbelsnedker. Du bliver en del af den stolte, danske tradition for at skabe møbeldesign.

Du får grundlæggende viden om træsorter og lærer hvordan man fremstiller produkter i træ. Du vil lære at betjene værktøjer og maskiner til møbelproduktion. Under uddannelsen vil du prøve kræfter af med fremstilling af både inventar og møbler. Uddannelsen som møbelsnedker vil klæde dig på til at forklare, tegne og bygge efter kundens behov og ønsker. Det kræver, at du har sans for kundepleje, detaljer og præcision.

Efter endt uddannelse kan du bruge dine kreative evner ved selv at designe og skabe helt unikke møbler, men du vil også kunne arbejde i en større virksomhed, hvor man fremstiller mange eksemplarer af samme møbel.

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, med mindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.

  • Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.

  • Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.

Som udlært savner man virkelig skolen og Skive College - dét der med at komme med en idé til at se det færdige projekt
Adam Hoffbeck, elev

Opbygning

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: skolevejen eller praktikvejen. Enten har du en praktikplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb og derefter finder din praktikplads.

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, hvor der er balance mellem en spændende praktik i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Uddannelsen kan også tages som ny mesterlære.

Hvad skal du lære?

Hovedforløbet består af 6 skoleophold, som har en samlet varighed på 30 uger fordelt på hele uddannelsen. Under skoleopholdene vil du blandt andet havde følgende fag: Teknologi E, Industriel plademøbel, Design og formgivning, Arbejdsmiljø, IT og CAD/CAM, Elementmontage og Håndværksmæssig/maskinel fremstilling af møbler. Du kommer til at få kendskab til materialer, beslagtyper, finéranvendelse, møbeltraditioner, møbelbeslåning, produktmodning, dokumentation, æstetik og siddekomfort samt håndværksmæssige teknikker til stolefremstilling.

Under de 6 praktikforløb vil du eksempelvis arbejde med 3D tegninger, betjening og opstilling af standardmaskiner, specialmaskiner og træbearbejdningsmaskiner, pladematerialer, opbygning af inventar, konstruktion, kvalitetskrav, finérteknikker og meget mere.

Dit udgangspunkt
GF1

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

Indgangen hedder Byggeri, Teknologi og Transport.

20 uger.

 

GF2

Under GF2 får du forståelse for tegning, materialer, samlingsmetoder, værktøjer og maskiner.

Du skal bestå grundfagene Teknologi F og Matematik F samt certifikatfagene Epoxy kursus, maskinkørekort, førstehjælp og elementær brandbekæmpelse.

20 uger. 

Praktikforløb

P1

Det forventes at eleven har vedligeholdt basis IT-færdigheder samt ny tillærte 3D tegnefærdigheder fra grundforløbet. Du arbejder eksempelvis med betjening og opstilling af standardmaskiner, opbygning af inventar og arbejdsmiljø.

 

Hovedforløb

H1

Du vil have fagene Teknologi E, Industriel plademøbel, Design og formgivning, Arbejdsmiljø, IT og CAD/CAM og elementmontage. Der arbejdes med materialeforståelse, beslagtyper, dokumentation og kendskab til dialog programmering på 3-akset CNC.

Du udarbejder selvstændigt eller i samarbejde med andre om et industrielt plademøbel.

5 uger.

Praktikforløb

P2

Under vejledning kan du udføre opstillinger og betjening af træbearbejdsningsmaskiner. Det forventes at eleven har orienteret sig om forskelligartet anvendelse af finér og massivt træ. Du vil eksempelvis arbejde med konstruktion og tegningsforståelse, kvalitetskrav og arbejdsmiljø.

 

Hovedforløb

H2

Du vil lære om håndværksmæssig/maskinel fremstilling af møbler, arbejdsmiljø på træ, møbel og byg niveau og teknologi. Der vil være fokus på møbeltraditioner, håndværk og fremstillingsprocesser og du vil lære om finéanvendelse, kvalitetskrav og tegningsforståelse.

Du udarbejder selvstændigt et mindre plademøbel.

5 uger.

Praktikforløb

P3

Du kan vedligeholde basis IT og 3D tegnefærdigheder fra seneste hovedforløb, og kan arbejde selvstændigt med emnet. Der arbejdes eksempelvis med opstilling af standardmaskiner, finérteknikker, præcision og overfladekvalitet.

 

Hovedforløb

H3

Under dette skoleophold er der fokus på at implementere teknologi i et projekt. Du vil arbejde med repetition af materialekendskab, møbelbeslåning og finérteknikker. Forløbet afsluttes med en introduktion til ”Det innovative praktikprojekt”.

Der produceres pr. elev ét stk. håndværksmæssigt møbel med fokus på brug af el-håndværktøj.

5 uger.

Praktikforløb

P4

Der arbejdes eksempelvis med opstilling af specialmaskiner, konstruktion og tegningsforståelse. Du kan her tage ansvar for egne opstillinger med fokus på selvstændig opgaveløsning.

Det innovative praktikprojekt skal være afsluttet inden opstart på hovedforløb 4.

 

Hovedforløb

H4

Her arbejdes der med siddemøbler, produktmodning og konstruktion herunder maskin- og værktøjsvalg. Du kommer til at lære om håndværksmæssige teknikker til stolefremstilling, æstetik og siddekomfort.

Der produceres et stk. siddemøbel pr. elev.

5 uger.

Praktikforløb

P5

Her vil du eksempelvis arbejde med produktionsoptimering, kvalitetskontrol og plademøbelproduktion.

Du kan selvstændigt tage ansvar for opgaveløsning.

Hovedforløb

H5

Du vil her have IT og CAD/CAM samt håndværksmæssig/maskinel fremstilling af plademøbel på et avanceret niveau. Desuden vil du have et specialefag.

Der vil være fokus på konstruktion frem mod svendeprøven herunder maskin- og værktøjsvalg. Der arbejdes med innovation, formgivning og idégenerering.

5 uger.

Praktikforløb

P6

Her forberedes til svendeprøven.

Du kan selvstændigt tilrettelægge og udføre produktionsopgaver.

 

Hovedforløb

H6

Her forberedes og afholdes svendeprøven.

5 uger.

GF1
GF2
Praktikforløb
Hovedforløb

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1). Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Efter endt uddannelse

Når du har taget uddannelsen som møbelsnedker, kan du selvstændigt tilrettelægge og udføre produktionsopgaver. Du kan tage ansvar for opgaveløsninger og egne opstillinger af stationære og computerstyrede maskiner.

Som møbelsnedker kan du producere møbler og inventar med anvendelse af både værktøj og maskiner. Du kan arbejde på både store og små værksteder samt som en del af en større produktion. Det er dig der planlægger, udfører og kvalitetssikrer opgaver i samarbejde med kunder. 

Fremtidsmuligheder

Efter endt uddannelse har du muligheden for at videreuddanne dig til bygningskonstruktør.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde? På Skive College har du flere forskellige muligheder for at komme ud i verden gennem din uddannelse. Læs mere her.

Ud i verden

Få vejledning

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig.

Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Bliv kontaktet

Du kan vælge at skrive dig op, så vil en af vores vejledere eller konsulenter kontakte dig hurtigst muligt.