Skive College

Møbelpolstrer

Opstart

Januar og august

Varighed

Fra 4 år - 4 år 6 mdr.

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Adgangskrav

9/10. klasse (mindst karakteren 02 i dansk og matematik)

Skolepraktik

Ikke muligt

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk (tilmelding til boligmontering)

Om uddannelsen

Er du kreativ? Kan du se udfordringen i at lære et håndværk? Som møbelpolstrer lærer du at designe nye møbler og give gamle møbler et nyt liv. 

Som møbelpolstrer lærer du at ombetrække nye og gamle møbler efter kundens behov og ønsker. Uddannelsen giver dig kombinationen af et arbejde, som involverer både hovedet og hænderne. Du vil komme i dybden med form, stil og farver for at kunne skabe både et traditionelt eller industrielt møbel eller en model efter en tegning. Under uddannelsen vil du lære at mestre arbejdet med tilskæring og fæstning af syede betræk.

Du har muligheden for at specialisere dig inden for blandt andet antikke-, industrielle- eller stilmøbler. Efter endt uddannelse kan du rådgive kunder om valg af møbelstoffer og steltyper.

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, med mindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.

  • Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.

  • Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.

En kreativ og praktisk uddannelse. Du får lov til at arbejde praktisk, men lærer også om design og lækre materialer som f.eks. læder. Du får lov til at være med i processen fra ideudvikling og design til den færdige udarbejdelse af produktet
Tine Elkjær, elev

Opbygning

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: skolevejen eller praktikvejen. Enten har du en praktikplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb og derefter finder din praktikplads.

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, hvor der er balance imellem en spændende praktik i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Uddannelsen kan også tages som ny mesterlære.

Hvad skal du lære? 

Under uddannelsen vil du lære om industriel opbygning og traditionelle håndværksmæssige polstringsmetoder og materialer. Du vil få forståelse for modelkonstruktion, skumteori, design, limteknik, traditionelopbygning, bundsystemer, læderteori, dybdehæftninger, syteknikker og den kreative tankegang vedrørende design. Du kommer til at betjene standard maskiner som skumsav, symaskine, boremaskine, skuemaskine osv. 

Du vil komme til at arbejde med læder og hæfteteknikker, metoder og modelfremstilling, 2D tegninger samt fremstillingen af en øreklapstol industrielt og traditionelt. Du lærer om opbygningsmetoder, overholdelse af mål og data, betrækning, æstetik, innovation, montering/afmontering og reparation.

 

Dit udgangspunkt
GF1

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

GF2

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

Praktikforløb

P1

Du vil eksempelvis arbejdet med 2D tegninger, betjening af standardmaskiner (skumsav, symaskine, boremaskine osv), model fremstilling og betjening af limpistol. Du vil få forståelse for værktøjslære, limtyper og værnemidler. 

Hovedforløb

H1

Du kommer til at arbejde med industriel opbygning af et møbel. Du vil lære om modelkonstruktion, skumteori, syteknikker, design, salg og service, 2D tegning i AutoCad og limteknik.

5 uger.

Praktikforløb

P2

Eksempelvis vil du arbejde med skum, tilskæring, lim og montering. Du vil få forståelse for modelkonstruktion, forskelle på modeller til stof og læder, skæreplaner og materialeudnyttelse.  

Hovedforløb

H2

Du arbejder med traditionelle håndværksmæssige polstringsmetoder og materialer. Du lærer om bundsystemer, materialekendskab, konstruktion og fremstilling, sæde (16 fjedre) og opbygningsmetoder. 

5 uger. 

Praktikforløb

P3

Du vil komme til at arbejde med eksempelvis rutinering i traditionelpolstring, genopretning af faconer og inspiration til design, produktion og produktudvikling. Du vil lære om kreativ tankegang vedrørende design og du vil komme til at arbejde selvstændigt med 2D tegning. 

Hovedforløb

H3

Du vil få kendskab til læder, læderarbejde og hæfteteknikker, metoder og modelfremstilling. Du lærer om læderteori, dybdehæftninger og kvadratshæftning, avanceret syteknikker i læder og materialeberegning. 

5 uger.

Praktikforløb

P4 

Du vil eksempelvis få forståelse for afmontering og montering af betræk, forskellige lædertypers anvendelsesområder, afslutningsmuligheder og du vil arbejde med skum og avanceret modelarbejde. 

Hovedforløb

H4

Du lærer at designe og fremstille en øreklapstol industrielt og traditionelt og du kommer til at beskæftige dig med opbygningen af øreklapstolen. Du får forståelse for industriel og traditionel opbygning, overholdelse af mål og data, opbygningsmetoder og konstruktion og fremstilling. 

Praktikforløb

P5

Du kommer til at arbejde selvstændigt og kan tage ansvar for opgaveløsning. Du vil eksempelvis arbejde med reparation, traditionelt polstering, sytekniske udfordringer, skum og montering/afmontering. 

Hovedforløb

H5

Du kommer til at arbejde med betrækning af en høj øreklapstol, som er fremstillet på H4. Du vil arbejde med overholdelse af mål og data, monterings muligheder og korrekt udførte afslutninger og lære om teknologi, iværksætteri, æstetik og materialekendskab. 

Praktikforløb

P6

Du vil her arbejde med at tegne og planlægge din svendeprøve. Du kommer til at afprøve og finpudse de valgte teknikker.

Hovedforløb

H6

Her afholdes din svendeprøve. 

GF1
GF2
Praktikforløb
Hovedforløb

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1). Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Efter endt uddannelse 

Når du er færdig som møbelpolstrer kan du arbejde selvstændigt med 2D tegninger, tidsplanlægning, opmåling til materialeforbrug og produktfremstilling. Du vil kunne varetage dit eget projekt. 

Fremtidsmuligheder

Efter endt uddannelse har du muligheden for at videreuddanne dig til designer, designteknolog eller igennem faglige efteruddannelser.

Ud i verden 

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde? På Skive College har du flere forskellige muligheder for at komme ud i verden gennem din uddannelse. Læs mere her.

Ud i verden

Få vejledning

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores vejledere og konsulenter sidder klar til at hjælpe dig.

Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Bliv kontaktet

Du kan vælge at skrive dig op, så vil en af vores vejledere eller konsulenter kontakte dig hurtigst muligt.