Forside » Erhvervsuddannelser » Uddannelser » Møbelpolstrer

Møbelpolstrer.

Som møbelpolstrer lærer du at designe nye møbler og give gamle møbler et nyt liv. Din kreativitet bliver udfordret i dette håndværk.

Opstart

Januar og august

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Skoleoplæring

Ikke muligt

Varighed

Fra 4 år – 4 år 6 mdr.

Adgangskrav

9/10. klasse

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk

En kreativ og praktisk uddannelse. Du får lov til at være med i processen fra ideudvikling og design til den færdige udarbejdelse af produktet.
Tine Elkjær, elev

Om uddannelsen

Som møbelpolstrer lærer du at ombetrække nye og gamle møbler efter kundens behov og ønsker. Uddannelsen klæder dig på til et arbejde, som involverer både hovedet og hænderne. Du vil komme i dybden med form, stil og farver for at kunne skabe både et traditionelt eller industrielt møbel eller en model efter en tegning. Under uddannelsen vil du lære at mestre arbejdet med tilskæring og fæstning af syede betræk.

Du har muligheden for at specialisere dig inden for bl.a. antikke, industrielle eller stilmøbler. Efter endt uddannelse kan du rådgive kunder om valg af møbelstoffer og steltyper.

CREATE. succesCREATE. friendships CREATE.ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE. succesCREATE. friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE.succesCREATE.friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreams

Praktiske informationer

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, medmindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.
  • Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.
  • Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.

Opbygning

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: Skolevejen eller praktikvejen. Enten har du en praktikplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb, som tager et halvt år, og derefter finder du din praktikplads.

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbene, hvor der er balance mellem en spændende praktik i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Uddannelsen kan også tages som ny mesterlære.

Læs mere om opbygning for uddannelsen her.

Hvad skal du lære?

Under uddannelsen vil du lære om industriel opbygning og traditionelle håndværksmæssige polstringsmetoder og materialer. Du vil få forståelse for modelkonstruktion, skumteori, design, limteknik, traditionel opbygning, bundsystemer, læderteori, dybdehæftninger, syteknikker og den kreative tankegang vedrørende design. Du kommer til at betjene standardmaskiner som skumsav, symaskine, boremaskine, skuemaskine osv.

Du vil komme til at arbejde med læder og hæfteteknikker, metoder og modelfremstilling, 2D tegninger samt fremstillingen af en øreklapstol industrielt og traditionelt. Du lærer om opbygningsmetoder, overholdelse af mål og data, betrækning, æstetik, innovation, montering/afmontering og reparation.

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1).

Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Tilmelding

Du tilmelder dig via optagelse.dk.

Går du i folkeskolens 9. eller 10. klasse og ønsker at starte efter sommerferien er der ansøgningsfrist 1. marts.

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os

Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde?

Vi åbner døre til globale oplevelser og læring. Uanset om det er udveksling, studieture eller internationale projekter, giver dette udlandsophold vores studerende mulighed for at udforske verden og forstå dens mangfoldighed, mens de skaber minder for livet.

Lone Rasmussen

International Coordinator, Department of Development

51 72 11 82
[email protected]

Dorte Kristensen

International Coordinator, Department of Development

20 85 39 30
[email protected]

Opbygning af uddannelsen

Grundforløb 1 (GF1)

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

Grundforløb 2 (GF2)

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

Oplæring i virksomhed

Oplæring i virksomhed 1
Du vil fx arbejdet med 2D tegninger, betjening af standardmaskiner (skumsav, symaskine, boremaskine osv), model fremstilling og betjening af limpistol. Du vil få forståelse for værktøjslære, limtyper og værnemidler.

Oplæring i virksomhed 2
Fx vil du arbejde med skum, tilskæring, lim og montering. Du vil få forståelse for modelkonstruktion, forskelle på modeller til stof og læder, skæreplaner og materialeudnyttelse.

Oplæring i virksomhed 3
Du vil komme til at arbejde med eksempelvis rutinering i traditionelpolstring, genopretning af faconer og inspiration til design, produktion og produktudvikling. Du vil lære om kreativ tankegang vedrørende design og du vil komme til at arbejde selvstændigt med 2D tegning.

Oplæring i virksomhed 4
Du vil fx få forståelse for afmontering og montering af betræk, forskellige lædertypers anvendelsesområder, afslutningsmuligheder og du vil arbejde med skum og avanceret modelarbejde.

Oplæring i virksomhed 5
Du kommer til at arbejde selvstændigt og kan tage ansvar for opgaveløsning. Du vil eksempelvis arbejde med reparation, traditionelt polstering, sytekniske udfordringer, skum og montering/afmontering.

Oplæring i virksomhed 6
Du vil her arbejde med at tegne og planlægge din svendeprøve. Du kommer til at afprøve og finpudse de valgte teknikker.

Skoleperiode

Skoleperiode – Hovedforløb 1
Du kommer til at arbejde med industriel opbygning af et møbel. Du vil lære om modelkonstruktion, skumteori, syteknikker, design, salg og service, 2D tegning i AutoCad og limteknik. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 2
Du arbejder med traditionelle håndværksmæssige polstringsmetoder og materialer. Du lærer om bundsystemer, materialekendskab, konstruktion og fremstilling, sæde (16 fjedre) og opbygningsmetoder. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 3
Du vil få kendskab til læder, læderarbejde og hæfteteknikker, metoder og modelfremstilling. Du lærer om læderteori, dybdehæftninger og kvadratshæftning, avanceret syteknikker i læder og materialeberegning. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 4
Du lærer at designe og fremstille en øreklapstol industrielt og traditionelt og du kommer til at beskæftige dig med opbygningen af øreklapstolen. Du får forståelse for industriel og traditionel opbygning, overholdelse af mål og data, opbygningsmetoder og konstruktion og fremstilling.

Skoleperiode – Hovedforløb 5
Du kommer til at arbejde med betrækning af en høj øreklapstol, som er fremstillet på H4. Du vil arbejde med overholdelse af mål og data, monterings muligheder og korrekt udførte afslutninger og lære om teknologi, iværksætteri, æstetik og materialekendskab.

Skoleperiode – Hovedforløb 6
Her afholdes din svendeprøve.

Dine fremtidsmuligheder

Når du er færdig som møbelpolstrer kan du arbejde selvstændigt med 2D tegninger, tidsplanlægning, opmåling til materialeforbrug og produktfremstilling. Du vil kunne varetage dit eget projekt. Efter endt uddannelse har du muligheden for at videreuddanne dig til designer, designteknolog eller igennem faglige efteruddannelser.

Kontakt en vejleder

Har du nogle spørgsmål?

Adgangskravene for din uddannelse afhænger af din alder, din erfaring og valg af uddannelse.

Tilmelding sker via optagelse.dk med dit UNI-login. Er du gået ud af skolen, skal du bruge dit MitID/NemID til at logge ind. Du kan til enhver tid kontakte os for mere information, eller du kan tilmelde dig på optagelse.dk.

Kontaktformular (Uddannelser undersider)

Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.

"*" indikerer påkrævede felter

Navn*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.