Gastronom.
Opstart
Januar og august
Økonomi
Lærlingeløn eller SU
Skoleoplæring
“
Sofie, elev
Om uddannelsen
Efter endt uddannelse har du muligheden for at videreuddanne dig til procesteknolog, akademigastronom eller serviceøkonom med speciale i hotelledelse.
Specialer du kan vælge mellem
Gastronomassistent
Gastronomassistenten fungerer som kokkens højre hånd. Du kan arbejde på restauranter, hoteller, institutioner, cafeterier og kantiner.
Under uddannelsen vil du arbejde med klargøring af råvarer, sikring af den rette opbevaring og tilberedning af simple retter.
Smørrebrød – Catering
Her arbejder du i kantiner, cafeterier, bistroer og kan fremstille både kolde og lune retter. Under uddannelsen vil du få kendskab til planlægning, indkøb, tilberedning, servering, afrydning, opvask og rengøring. Du kan fremstille alle retter på det store kolde bord. Du vil kunne håndtere indkøb og kontrol af råvarer, stegning og kogning af kød, fisk og skaldyr, tilberedning og anretning.
Kok
Kokken er køkkenets centrum.
Som kok arbejder du med planlægning af indkøb, lagring og tilberedning.
Praktiske informationer
Sådan kommer du i gang
Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:
- Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, medmindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.
- Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.
- Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.
Opbygning
Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: Skolevejen eller praktikvejen. Enten har du en praktikplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb, og derefter finder du din praktikplads.
Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, som tilbydes på anden skole.
Trin 1, som gastronomassistent, tager 2 år. Trin 2 i uddannelserne som cater og smørrebrød tager op til 3 år og 6 måneder, inklusive trin 1. Kokkeuddannelsen, som er en Trin 2 uddannelse, tager op til 4 år og 3 måneder, inklusive trin 1. Du kan afslutte uddannelsen med en svendeprøve efter hvert gennemført trin.
Læreplads
Økonomi
Erhvervskollegiet
Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1).
Tilmelding
Du tilmelder dig via optagelse.dk.
Går du i folkeskolens 9. eller 10. klasse og ønsker at starte efter sommerferien er der ansøgningsfrist 1. marts.
Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os
Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.
Ud i verden
Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde?
Vi åbner døre til globale oplevelser og læring. Uanset om det er udveksling, studieture eller internationale projekter, giver dette udlandsophold vores studerende mulighed for at udforske verden og forstå dens mangfoldighed, mens de skaber minder for livet.
Lone Rasmussen
Dorte Kristensen
Opbygning af uddannelsen
Grundforløb
Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.
Oplæring i virksomhed
Oplæring i virksomhed 1-5
Oplæring i en virksomhed giver dig mulighed for at afprøve teori i praksis i en virksomhed.
Skoleperiode
Skoleperiode – Hovedforløb 1-5
Tiden på skolen giver dig almene og brede kompetencer, som du senere kan sætte i spil i praksis.
Dine fremtidsmuligheder
- Arbejde på restauranter og caféer: Mange gastronomer begynder deres karriere på restauranter og caféer, hvor de arbejder som kokke eller køkkenchefer. Her får du mulighed for at udfolde din kreativitet i køkkenet og skabe kulinariske oplevelser for gæsterne.
- Event- og cateringbranchen: Du kan også vælge at arbejde inden for event- og cateringbranchen, hvor du planlægger og tilbereder måltider til alt fra bryllupper og firmaarrangementer til private fester og begivenheder. Dette kræver ofte evnen til at tilpasse menuer til forskellige temaer og præferencer.
- Hotel- og feriecenterbranchen: Hoteller, feriecentre og krydstogtskibe ansætter ofte gastronomer til at arbejde i deres restauranter og køkkener. Her får du mulighed for at arbejde i et dynamisk miljø og servere måltider til gæster fra hele verden.
- Kantine- og cateringvirksomheder: Mange gastronomer finder også jobmuligheder i kantine- og cateringvirksomheder, hvor de tilbereder måltider til medarbejdere på virksomheder, hospitaler, skoler og andre institutioner. Dette kan være en stabil og givende karrierevej med mulighed for at arbejde med forskellige køkkener og målgrupper.
Kontakt en vejleder
Dorte Kristensen
Lone Rasmussen
Har du nogle spørgsmål?
Adgangskravene for din uddannelse afhænger af din alder, din erfaring og valg af uddannelse.
Tilmelding sker via optagelse.dk med dit UNI-login. Er du gået ud af skolen, skal du bruge dit MitID/NemID til at logge ind. Du kan til enhver tid kontakte os for mere information, eller du kan tilmelde dig på optagelse.dk.
Kontaktformular (Uddannelser undersider)
Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.
"*" indikerer påkrævede felter