Elektriker.
Vil du være den der sørger for strøm i nye bygninger eller renoverer elinstallationerne i ældre boliger? Så kan du tage uddannelsen som elektriker.
Opstart
Januar og august
Økonomi
Lærlingeløn eller SU
Skoleoplæring
Muligt
“
Om uddannelsen
Elektrikeruddannelsen giver en god start på et langt, spændende og udviklende arbejdsliv.
På uddannelsen vil du få grundlæggende viden om arbejdet med strøm til bl.a. lys, maskiner, computere og alarmer. Du vil lære at installere, vedligeholde og reparere computerstyrede el-systemer som fx computernetværk, telefonanlæg, industrirobotter og offshore installationer inden for vind, olie og gas. Under uddannelsen vil du lære om emner som sikkerhed, brandbekæmpelse og førstehjælp. Som elektriker vil du kunne lave fejlfinding, læse tegninger og diagrammer og dimensionere elinstallationer. Du lærer at rådgive kunder om valget af elektriske løsninger.
Du har også mulighed for at styre din uddannelse mod den grønne omstilling med vedvarende energiløsninger som vindmøller og solenergi. Læs mere om retningen her.
Praktiske informationer
Sådan kommer du i gang
Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:
- Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, med mindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.
- Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.
- Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.
Opbygning
Du kan starte på uddannelsen på to måder: Enten har du en læreplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb, og derefter finder du en læreplads.
Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, hvor der er balance imellem en spændende oplæring i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College.
Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.
Du har mulighed for at afslutte uddannelsen som Elektriker 1 efter 4 år og 6 måneder, eller du kan afslutte som Elektriker 2 efter 5 år, afhængigt af grundforløbet.
Har du studentereksamen med Dansk A, Matematik B og Fysik B, kan elektrikeruddannelsen tages på 3 år og 6 måneder.
Læs mere om opbygning for uddannelsen her.
Hvad skal du lære?
I løbet af grundforløb 2 (GF2) opnår du kompetencer i matematik (D-niveau) og fysik (E-niveau) samt dansk (E-niveau), som er nødvendigt for at kunne fortsætte på uddannelsens hovedforløb. Desuden opnår du kompetencer i førstehjælp, brandbekæmpelse, arbejde nær ved/under spænding samt sikkerhedsmæssigt arbejde på et stillads. Grundforløb 2 (GF2) afsluttes med en 2 timer teoretisk- og 30 minutters praktisk prøve, og der udleveres et grundforløbsbevis.
Under praktikperioderne vil du komme til at arbejde med installationsteknik, måleteknik og fejlfinding, sikkerhed, arbejdsmiljø og værktøjslære. Du vil også lære om monteringsteknik, kundeservice og el-sikkerhed.
Hovedforløbet er inddelt i to hovedforløb. Hovedforløb 1 (H1) er et 10 ugers skoleophold og Hovedforløb 2 (H2) er et 11 ugers skoleophold. Ved begge skoleophold (H1 og H2) vil der være fordelt indhold, med udelukkende karakter af blandt andet lære om el-teori og installationsteknik, dimensionering, IoT, AI, arbejdsmiljø, grundlæggende automatik, kommunikationsnetværk, sikringsanlæg og alarmsystemer, måleteknik, dokumentation, kvalitetssikring og el-sikkerhed, kundeservice og hele tekniske løsninger. H2 afsluttes med en kombineret praktisk og teoretisk prøve.
Efter Hovedforløb 2 skal uddannelsen sammensættes af af enten 4 eller 5 moduler som du og din virksomhed selv vælger. Der kan vælges mellem 32 valgfri specialemoduler.
Se hvilke moduler du kan vælge
På Skive College kan du vælge følgende moduler af det samlede udbud på 32 moduler.
Modul 1.2 Automatiske anlæg.
Opbygning og installation af automatiske anlæg til maskiner.
Modul 1.3 Systemkomponenter til bygningsautomatik.
Opbygning og installation af automatiske anlæg i bygninger, fx varme- og ventilationsanlæg.
Modul 1.4 Intelligente bygnings-installationer og design af enkle brugerflader.
Programmering og installation af centralt styrede intelligente bygningsinstallationer (fx IHC), fx belysnings-, varme- og ventilationsanlæg
Modul 1.6 Design og styring af lys.
Design og installation af belysning i bolig, erhverv og industri.
Modul 1.7 Vedvarende energiløsninger.
Design og installation af vedvarende energiløsninger, fx solcelle-, husstandsvindmølle- og varmepumpeanlæg.
Modul 1.9 Højspændingsinstallationer 1 – anlægsforståelse og sikkerhed.
Anlægsforståelse og sikkerhed.
Modul 2.2 Styring og regulering af automatiske anlæg.
Fokus på Vind/vedvarende energi.
Modul 2.6 Bygningsautomatik og design af enkle brugerflader
Programmering og installation af decentrale intelligente bygningsinstallationer, fx belysnings-, varme- og ventilationsanlæg.
Modul 2.15 Elektriske anlæg i vindmøller
Arbejde, måling, fejlsøgning og beregninger på elektriske anlæg i vindmøller.
Modul 2.16 Højspændingsinstallationer 2 – opbygning og drift
Opbygning og drift.
Modul 3.6 Teknisk entreprise- og projektstyring
Læreplads
Økonomi
Erhvervskollegiet
Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1). Læs mere om Erhvervskollegiet her.
Tilmelding
Du tilmelder dig via optagelse.dk.
Går du i folkeskolens 9. eller 10. klasse og ønsker at starte efter sommerferien er der ansøgningsfrist 1. marts.
Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os
Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.
Ud i verden
Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde?
Vi åbner døre til globale oplevelser og læring. Uanset om det er udveksling, studieture eller internationale projekter, giver dette udlandsophold vores studerende mulighed for at udforske verden og forstå dens mangfoldighed, mens de skaber minder for livet.
Lone Rasmussen
Dorte Kristensen
Opbygning af uddannelsen
Grundforløb 1 (GF1)
På GF1 bliver du klogere på hvilken retning, som du skal gå. Her får du en general introduktion til erhvervsuddannelserne
Varighed: 20 uger
Grundforløb 2 (GF2)
I løbet af grundforløbet opnår du kompetencer i matematik (d-niveau) og fysik (e-niveau) samt dansk (e-niveau), som er nødvendigt for at kunne fortsætte på uddannelsens hovedforløb.
Varighed: 20 uger
Oplæring i virksomhed
Oplæring i virksomhed mellem Grundforløb 2 og Hovedforløb 1
Skolen anbefaler, at virksomheden lader lærlingen udføre og servicere traditionelle elektriske installationer i boliger, erhverv eller industri, samt tilslutte materiel. Derudover kan lærlingen introduceres til sikkerhed, arbejdsmiljø og værktøjslære. Tilslutte kabler og ledninger i spændingsløse elektriske installationer eller industrielle anlæg.
Lærlingen kan:
• simple relætekniske styringer. Udføre simple tændingssystemer og lysstyring.
• simple kommunikations- og netværksinstallationer.
• installere fejl- og grundbeskyttelse, samt overbelastnings- og kortslutningsbeskyttelsesudstyr.
• udføre elektriske installationer el-sikkerheds- og håndværksmæssigt korrekt.
• vælge korrekt materiel efter fabrikantens anvisninger.
• under vejledning foretage verifikation af elektriske installationer, samt udarbejde relevant dokumentation for eget udført arbejde i boliger, erhverv eller industri.
• vælge korrekt el-sikkerhedsmæssigt måleudstyr og foretage kontrolmålinger og fejlfinding i boliger, erhverv eller industri
Oplæring i virksomhed mellem Hovedforløb 1 og Hovedforløb 2
Skolen anbefaler, at virksomheden lader lærlingen udføre almindeligt forekom-mende elinstallationer eller anlæg i bolig, erhverv og industri, herunder fx alarm, sikrings-, kommunikationsnetværks-, højspændings- eller tavleinstallationer.
Lærlingen kan:
• tilslutte kendte installationer til forsyningspunktet.
• udvælge kendte komponenter og materialer korrekt under hensyn til driftsforhold og ydre forhold.
• anvende standardkomponenter til installationer eller anlæg, i bolig, erhverv og industri.
• installere, programmere eller konfigurere elektrisk materiel fx inden for bygningsautomatik, sikringsanlæg, industriautomation eller øvrige automationsområder, med inddragelse af viden om cybersikkerhed og IoT.
• planlægge, kvalitetssikre og dokumentere eget arbejde i bolig, erhverv og industri.
• udføre eftersyn og afprøvning før idriftsættelse samt målinger på installationer og enkle anlæg i forbindelse med kvalitetssikring og fejlfinding.
• udarbejde teknisk dokumentation, brugervejledninger og vedligeholdelsesplaner.
• kommunikere med og vejlede kunder og brugere om tekniske løsninger og funktioner med henblik på information eller salg.
• anvende viden om grøn omstilling og energieffektivisering til vejledning af kunder og brugere.
• medvirke til risikovurdering og udføre sikkerhedsforanstaltninger ved arbejde på eller nær ved elektriske installationer og/eller anlæg.
Oplæring i virksomhed mellem Hovedforløb 2 og 1. modul, samt Svendeprøven
Skolen anbefaler, at virksomheder lader lærlingen installere, programmere og idriftsætte elektriske installationer og elektriske anlæg i bolig, erhverv og industri i forhold til valgte moduler.
Lærlingen arbejder med:
• at integrere og optimere teknologier fx velfærdsteknologiske løsninger, intelligente installationer og
anlæg i bolig, erhverv og industri i forhold til valgte moduler.
• kvalitetskontrol og verifikation, efter planer, skemaer og anden relevant dokumentation i forhold til valgte moduler.
• lovpligtig dokumentation i forhold til valgte moduler.
• konfigurering, dataopsamle eller -behandle på sikkerheds- eller operativsystemer i forhold til valgte moduler.
• fejlfinding og relevante målinger i forhold til valgte moduler.
• at kunne vejlede brugeren om drift, virkemåde og vedligehold af det elektriske anlæg i forhold til valgte moduler.
• planlægning og styring af eget arbejde, herunder inddrage innovative, tværfaglige og samfundsmæssige perspektiver i opgaveløsningen i forhold til valgte moduler.
• energieffektivisere af eltekniske installationer eller automatiske anlæg i fx bolig, erhverv og industri i forhold til valgte moduler.
• at kunne tage ansvar for planlægning og styring af eget arbejde, herunder inddrage innovative, tværfaglige og samfundsmæssige perspektiver i opgaveløsningen i forhold til valgte moduler.
• at kunne udforme hele tekniske løsninger, der tager højde for brugeres/-kundens behov
Kun for elektriker 2
Lærlingen arbejder med at udføre opgaver, der kræver specialiserede eltekniske kompetencer inden for fx kommunikationsnetværk, procesanlæg, robotteknologi, Building Management Systemer.
Forløbene planlægges og gennemføres på en måde som sikrer, at lærlingen i praktikperioderne afprøver den faglighed, som opnås gennem teori og praksis på skoleforløbet, der relaterer til de valgte moduler.
Det er muligt, at uopnåede mål kan opnås i efterfølgende oplæringsperioder – det kan afhænge af virksomhedens arbejdsopgaver i perioden.
Oplæring i virksomhed efter Svendeprøven
Her tager lærlingen resten af sin oplæringstid.
Skole
Hovedforløb 1
Her vil du blandt andet lære om el-teori og installationsteknik, dimensionering, IoT, AI, arbejdsmiljø, grundlæggende automatik, kommunikationsnetværk, sikringsanlæg og alarmsystemer, måleteknik, dokumentation, kvalitetssikring og el-sikkerhed, kundeservice og hele tekniske løsninger. 10 ugers fællesforløb.
Hovedforløb 2
Her vil du blandt andet lære om el-teori og installationsteknik, dimensionering, IoT, AI, arbejdsmiljø, grundlæggende automatik, kommunikationsnetværk, sikringsanlæg og alarmsystemer, måleteknik, dokumentation, kvalitetssikring og el-sikkerhed, kundeservice og hele tekniske løsninger. Hovedforløb (H2) afsluttes med en kombineret praktisk og teoretisk prøve. 11 ugers fællesforløb.
Valgmodul 1
Her vælger du mellem 32 forskellige moduler. Du bliver derfor specialiseret inden for de områder der interesserer dig. Det kan fx være automatiske anlæg på maskiner, el-teknik i kølesystemer, elinstallationer i Offshore, skibsinstallationer, robot-elteknik, CIS-anlæg, integrerede kommunikationsnetværk, elektriske anlæg i vindmøller, højspændingsinstallationer osv. 4 uger forløb.
Valgmodul 2
Her vælger du mellem 32 forskellige moduler. Du bliver derfor specialiseret inden for de områder der interesserer dig. Det kan fx være automatiske anlæg på maskiner, el-teknik i kølesystemer, elinstallationer i Offshore, skibsinstallationer, robot-elteknik, CIS-anlæg, integrerede kommunikationsnetværk, elektriske anlæg i vindmøller, højspændingsinstallationer osv. 4 uger forløb.
Valgmodul 3
Her vælger du mellem 32 forskellige moduler. Du bliver derfor specialiseret inden for de områder der interesserer dig. Det kan fx være automatiske anlæg på maskiner, el-teknik i kølesystemer, elinstallationer i Offshore, skibsinstallationer, robot-elteknik, CIS-anlæg, integrerede kommunikationsnetværk, elektriske anlæg i vindmøller, højspændingsinstallationer osv. 4 uger forløb.
Valgmodul 4
Her vælger du mellem 32 forskellige moduler. Du bliver derfor specialiseret inden for de områder der interesserer dig. Det kan fx være automatiske anlæg på maskiner, el-teknik i kølesystemer, elinstallationer i Offshore, skibsinstallationer, robot-elteknik, CIS-anlæg, integrerede kommunikationsnetværk, elektriske anlæg i vindmøller, højspændingsinstallationer osv. 4 uger forløb
Valgmodul 5 – kun for Elektriker 2
Her vælger du mellem 32 forskellige moduler. Du bliver derfor specialiseret inden for de områder der interesserer dig. Det kan fx være automatiske anlæg på maskiner, el-teknik i kølesystemer, elinstallationer i Offshore, skibsinstallationer, robot-elteknik, CIS-anlæg, integrerede kommunikationsnetværk osv. 4 uger forløb.
Hovedforløb svendeprøve
Her tager du din svendeprøve. 3 uger. 4 uger for Elektriker 2.
Dine fremtidsmuligheder
Kompetencer, der kan stå alene og udgøre et selvstændigt arbejdsområde for en elektriker, og samtidig er de kompetencer, der er universelle for alle elektrikere uanset efterfølgende specialisering. Efter endt uddannelse har du muligheden for at videreuddanne dig til bl.a. miljøteknolog, it-teknolog, byggekoordinator eller installatør.
Kontakt en vejleder
Dorte Kristensen
Lone Rasmussen
Har du nogle spørgsmål?
Adgangskravene for din uddannelse afhænger af din alder, din erfaring og valg af uddannelse.
Tilmelding sker via optagelse.dk med dit UNI-login. Er du gået ud af skolen, skal du bruge dit MitID/NemID til at logge ind. Du kan til enhver tid kontakte os for mere information, eller du kan tilmelde dig på optagelse.dk.
Kontaktformular (Uddannelser undersider)
Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.
"*" indikerer påkrævede felter