Skive College

Autosadelmager

Opstart

Januar og august

Varighed

Fra 4 år - 4 år 6 mdr.

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Adgangskrav

9/10. klasse (mindst karakteren 02 i dansk og matematik)

Skolepraktik

Ikke muligt

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk (tilmelding til boligmontering)

Om uddannelsen

Kan du se udfordringen i at lære et håndværk og være kreativ? Så tag uddannelsen som autosadelmager. Du lærer at give nyt liv til interiør i blandt andet biler, busser og lastbiler.

Under uddannelsen arbejder du med at fremstille og reparere autostole og montere interiør. Du vil blandet andet arbejde med at ombetrække sæder, dørsider, reparere presenninger, indretning af læderkabiner og tæppetøj. Autosadelmageren arbejder med modeller, maskinsyning, limsprøjter og slibe- og hæftemaskiner.

Under uddannelsen vil du lære om stil, form og farver. Du vil arbejde med materialer som fjederkasser, skum, plast og forskellige tekstiler og læder. Som autosadelmager kan du sikre, at kvaliteten er i top. Du vil eksempelvis kunne indrette en læderkabine i en BMW.

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, med mindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.

  • Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.

  • Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.

En fri uddannelse, hvor man får lov til at sætte sit eget præg. Du får lov til at indrette bilerne efter din egen fantasi
Mette Toft, elev

Opbygning

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: skolevejen eller praktikvejen. Enten har du en praktikplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb, som tager et halvt år, og derefter finder din praktikplads.

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbene, hvor der er balance mellem en spændende praktik i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Uddannelsen kan også tages som ny mesterlære.

Hvad skal du lære? 

Under uddannelsen vil du lære at betjene standard maskiner som en skumsav, symaskine, boremaskine, skruemaskine og varme- og limpistol.

Du får viden om værnemidler, udsugning og modelfremstilling, 2D tegning, tidsplanlægning, modelkonstruktion, limteori (opløsningsbaseret/vandbaseret), læderteori og forskellige syteknikker. Du vil desuden lære om de forskellige monteringsmuligheder som fugemasse, skruer, klammer, varmelim osv. Du kommer til at arbejde med kreativ tankegang, reparation, håndsyning af rat, kantning af tæppetøj, afmontering af dørsider, skalloft, hængehimmel og andre fastmonterede elementer. Forskellige bundafdækninger i form af gulvfilt, bærevæv, fibertex osv er noget du også vil få kendskab til. 

Kedersyning, kvadrathæftning, dybdehæftning, sammenføjningsteknikker, forskellige stikningstyper og skærfning af læder er teknikker du vil få forståelse for. Til sidst vil du kunne designe, udvikle og fremstille dørsider og tæppetøj til en bestemt bilmodel/type. 

 

Dit udgangspunkt
GF1

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

GF2

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

Praktikforløb

P1

Du kommer til at arbejde med eksempelvis 2D tegninger, betjening af standardmaskiner, værktøjslære, model fremstilling og betjening af limpistol. Du får viden om værnemidler og udsugning. 

Hovedforløb

H1

Du får viden inden for reparation og betrækning af et autosæde med slingrekant, modelfremstilling og håndsyning af rat, tilpasning og syning af tæppetøj. Du vil arbejde med tidsplanlægning, syteknikker, skumreparation og skumbacking og 2D tegning. 

5 uger.

Praktikforløb

P2

Du kommer til at arbejde med lydisolering, vibrationsdæmpning, afmontering af dørsider og optegningen af nye linjer og lave modeller herefter. Du vil få materialeforståelse om læder og lære om stræk, nålens perforering, varme, rynker og limanvendelse. 

Hovedforløb

H2

Du vil arbejde med afmontering, modelfremstilling, tilskæring, syning og montering af skalloft/hængeloft, instrumentbord, dørside og opnå kendskab til lydisolering og airbag. Du får forståelse for limteori, syteknik og monteringsmuligheder. 

5 uger.

Praktikforløb

P3

Du arbejder med afmontering/montering af betræk, kreativ tankegang vedrørende design, nedtræks muligheder og avanceret syteknik og du kan arbejde selvstændigt med 2D tegning. 

Hovedforløb

H3

Du kommer til at arbejde med betrækning af forsæde og bagside og reparation/opskumning af slingrekant. Du får kendskab til læder, hæfteteknikker og formforståelse.

5 uger.

Praktikforløb

P4

Eksempelvis arbejder du med skum, forskellige nedtræks muligheder, avanceret modelmateriale og forskellige bundafdækninger. 

Hovedforløb

H4

Her arbejder du med kedersyning, kvadrathæftning, dybehæftning, sammenføjningsteknikker, stikningstyper og skærfning af læder. Du får forståelse for steltyper, æstetik og komfort, overholdelse af mål og data og monteringsafslutninger. 

Praktikforløb

P5

Du kan her tage ansvar for opgaveløsning og du vil arbejde med eksempelvis tæppeudskæring, kreativ tankegang og afmontering/montering af dørsider, stole og betræk. 

Hovedforløb

H5 

Her vil du lære om opskumning og betrækning af et førersæde. Du skal udvikle, fremstille og markedsføre dørsider og tæppetøj, så det passer til en bestemt biltype/model.

Praktikforløb

P6

Du får arbejdsopgaver som skal planlægges og udføres selvstændigt. Du planlægger her din svendeprøve og afprøver og finpudser de valgte teknikker. 

Hovedforløb

H6

Her afholdes din svendeprøve. 

GF1
GF2
Praktikforløb
Hovedforløb

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1). Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Efter endt uddannelse

Når du er færdig med uddannelsen som autosadelmager er du i stand til at planlægge og gennemføre projekter selvstændigt. Du kan designe og producere dine egne produkter, så de passer til en bestemt bilmodel/type. 

Fremtidsmuligheder

Efter endt uddannelse har du muligheden for at videreuddanne dig til designer eller designteknolog.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde? På Skive College har du flere forskellige muligheder for at komme ud i verden gennem din uddannelse. Læs mere her.

Ud i verden

Få vejledning

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig.

Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Bliv kontaktet

Du kan vælge at skrive dig op, så vil en af vores vejledere eller konsulenter kontakte dig hurtigst muligt.