Forside » Erhvervsuddannelser » Uddannelser » Autosadelmager

Autosadelmager.

Uddannelsen som autosadelmager giver dig udfordringen i at lære et håndværk og være kreativ. Du lærer at give nyt liv til interiør i bl.a. biler, busser og lastbiler.

Opstart

Januar og august

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Skoleoplæring

Ikke muligt

Varighed

Fra 4 år – 4 år 6 mdr.

Adgangskrav

9/10. klasse

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk

En fri uddannelse, hvor man får lov til at sætte sit eget præg. Du får lov til at indrette bilerne efter din egen fantasi.
Mette Toft, elev på uddannelsen

Om uddannelsen

Under uddannelsen arbejder du med at fremstille og reparere autostole og montere interiør. Du vil blandet andet arbejde med at ombetrække sæder, dørsider, reparere presenninger, indretning af læderkabiner og tæppetøj. Autosadelmageren arbejder med modeller, maskinsyning, limsprøjter og slibe- og hæftemaskiner.

Under uddannelsen vil du lære om stil, form og farver. Du vil arbejde med materialer som fjederkasser, skum, plast og forskellige tekstiler og læder. Som autosadelmager kan du sikre, at kvaliteten er i top.

CREATE. succesCREATE. friendships CREATE.ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE. succesCREATE. friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE.succesCREATE.friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreams

Praktiske informationer

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, med mindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.
  • Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.
  • Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.

Opbygning

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: Skolevejen eller praktikvejen. Enten har du en praktikplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb, som tager et halvt år, og derefter finder du din praktikplads.

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbene, hvor der er balance mellem en spændende praktik i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Uddannelsen kan også tages som ny mesterlære.

Læs mere om opbygning for uddannelsen her.

Hvad skal du lære?

Under uddannelsen vil du lære at betjene standardmaskiner som en skumsav, symaskine, boremaskine, skruemaskine og varme- og limpistol.

Du får viden om værnemidler, udsugning, modelfremstilling, 2D tegning, tidsplanlægning, modelkonstruktion, limteori (opløsningsbaseret/vandbaseret), læderteori og forskellige syteknikker. Du vil desuden lære om de forskellige monteringsmuligheder som fugemasse, skruer, klammer, varmelim osv. Du kommer til at arbejde med kreativ tankegang, reparation, håndsyning af rat, kantning af tæppetøj, afmontering af dørsider, skalloft, hængehimmel og andre fastmonterede elementer. Forskellige bundafdækninger i form af gulvfilt, bærevæv, fibertex osv. er noget du også vil få kendskab til.

Du lærer om kedersyning, kvadrathæftning, dybdehæftning, sammenføjningsteknikker, forskellige stikningstyper og skærfning af læder. Til sidst vil du kunne designe, udvikle og fremstille dørsider og tæppetøj til en bestemt bilmodel/-type.

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1). Læs mere om Erhvervskollegiet her. Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Tilmelding

Du tilmelder dig via optagelse.dk.

Går du i folkeskolens 9. eller 10. klasse og ønsker at starte efter sommerferien er der ansøgningsfrist 1. marts.

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os

Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde?

Vi åbner døre til globale oplevelser og læring. Uanset om det er udveksling, studieture eller internationale projekter, giver dette udlandsophold vores studerende mulighed for at udforske verden og forstå dens mangfoldighed, mens de skaber minder for livet.

Allan Norré Pedersen

International Coordinator, Department of Development

29 67 14 98
[email protected]

Opbygning af uddannelsen

Grundforløb 1 (GF1)

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

Grundforløb 2 (GF2)

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

Oplæring i virksomhed

Oplæring i virksomhed 1
Du kommer til at arbejde med fx 2D tegninger, betjening af standardmaskiner, værktøjslære, model fremstilling og betjening af limpistol. Du får viden om værnemidler og udsugning.

Oplæring i virksomhed 2
Du kommer til at arbejde med lydisolering, vibrationsdæmpning, afmontering af dørsider og optegningen af nye linjer og lave modeller herefter. Du vil få materialeforståelse om læder og lære om stræk, nålens perforering, varme, rynker og limanvendelse.

Oplæring i virksomhed 3
Du arbejder med afmontering/montering af betræk, kreativ tankegang vedrørende design, nedtræks muligheder og avanceret syteknik og du kan arbejde selvstændigt med 2D tegning.

Oplæring i virksomhed 4
Fx arbejder du med skum, forskellige nedtræks muligheder, avanceret modelmateriale og forskellige bundafdækninger.

Oplæring i virksomhed 5
Du kan her tage ansvar for opgaveløsning og du vil arbejde med eksempelvis tæppeudskæring, kreativ tankegang og afmontering/montering af dørsider, stole og betræk.

Oplæring i virksomhed 6
Du får arbejdsopgaver som skal planlægges og udføres selvstændigt. Du planlægger her din svendeprøve og afprøver og finpudser de valgte teknikker.

Skoleperiode

Skoleperiode – Hovedforløb 1
Du får viden inden for reparation og betrækning af et autosæde med slingrekant, modelfremstilling og håndsyning af rat, tilpasning og syning af tæppetøj. Du vil arbejde med tidsplanlægning, syteknikker, skumreparation og skumbacking og 2D tegning. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 2
Du vil arbejde med afmontering, modelfremstilling, tilskæring, syning og montering af skalloft/hængeloft, instrumentbord, dørside og opnå kendskab til lydisolering og airbag. Du får forståelse for limteori, syteknik og monteringsmuligheder. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 3
Du kommer til at arbejde med betrækning af forsæde og bagside og reparation/opskumning af slingrekant. Du får kendskab til læder, hæfteteknikker og formforståelse. 5 uger.

Skoleperiode – Hovedforløb 4
Her arbejder du med kedersyning, kvadrathæftning, dybehæftning, sammenføjningsteknikker, stikningstyper og skærfning af læder. Du får forståelse for steltyper, æstetik og komfort, overholdelse af mål og data og monteringsafslutninger.

Skoleperiode – Hovedforløb 5
Her vil du lære om opskumning og betrækning af et førersæde. Du skal udvikle, fremstille og markedsføre dørsider og tæppetøj, så det passer til en bestemt biltype/model.

Skoleperiode – Hovedforløb 6
Her afholdes din svendeprøve.

Dine fremtidsmuligheder

Når du er færdig med uddannelsen som autosadelmager er du i stand til at planlægge og gennemføre projekter selvstændigt. Du kan designe og producere dine egne produkter, så de passer til en bestemt bilmodel/-type. Du har mulighed for at videreuddanne dig til designer eller designteknolog.

Har du nogle spørgsmål?

Adgangskravene for din uddannelse afhænger af din alder, din erfaring og valg af uddannelse.

Tilmelding sker via optagelse.dk med dit UNI-login. Er du gået ud af skolen, skal du bruge dit MitID/NemID til at logge ind. Du kan til enhver tid kontakte os for mere information, eller du kan tilmelde dig på optagelse.dk.

Kontaktformular (Uddannelser undersider)

Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.

"*" indikerer påkrævede felter

Navn*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.