Gastronom.

For dem med passion for mad og sundhed er denne uddannelse vejen frem. Bliv ekspert i ernæring og sundhed, og lær kunsten at skabe smagsoplevelser, der både tilfredsstiller og nærer.

Opstart

Januar og august

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Skoleoplæring

Ikke muligt

Varighed

Fra 2 år – 4 år 3 mdr.

Adgangskrav

9/10. klasse

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk

Jeg kan godt lide at bruge mine hænder i mit arbejde og samtidig være kreativ, og der er altid nye måder at være kreativ på inden for madlavning.

Sofie, elev

Om uddannelsen

Som gastronom skaber du madoplevelser. Uddannelsen giver en grundlæggende viden om sundhed, ernæring og madlavning. Du vil lære at sammensætte menuer og få kendskab til drikkevarer, og hvordan man betjener kunder, patienter og medarbejdere.

Efter endt uddannelse har du muligheden for at videreuddanne dig til procesteknolog, akademigastronom eller serviceøkonom med speciale i hotelledelse.

Specialer du kan vælge mellem

E

Gastronomassistent

Gastronomassistenten fungerer som kokkens højre hånd. Du kan arbejde på restauranter, hoteller, institutioner, cafeterier og kantiner.

Under uddannelsen vil du arbejde med klargøring af råvarer, sikring af den rette opbevaring og tilberedning af simple retter.

E

Smørrebrød – Catering

Her arbejder du i kantiner, cafeterier, bistroer og kan fremstille både kolde og lune retter. Under uddannelsen vil du få kendskab til planlægning, indkøb, tilberedning, servering, afrydning, opvask og rengøring. Du kan fremstille alle retter på det store kolde bord. Du vil kunne håndtere indkøb og kontrol af råvarer, stegning og kogning af kød, fisk og skaldyr, tilberedning og anretning.

E

Kok

Kokken er køkkenets centrum.

Som kok arbejder du med planlægning af indkøb, lagring og tilberedning.

CREATE. succesCREATE. friendships CREATE.ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE. succesCREATE. friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreamsCREATE.succesCREATE.friendships CREATE. ideas CREATE. innovation CREATE. design CREATE. skills CREATE. dreams

Praktiske informationer

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, medmindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.
  • Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.
  • Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.

Opbygning

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: Skolevejen eller praktikvejen. Enten har du en praktikplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb, og derefter finder du din praktikplads.

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, som tilbydes på anden skole.

Trin 1, som gastronomassistent, tager 2 år. Trin 2 i uddannelserne som cater og smørrebrød tager op til 3 år og 6 måneder, inklusive trin 1. Kokkeuddannelsen, som er en Trin 2 uddannelse, tager op til 4 år og 3 måneder, inklusive trin 1. Du kan afslutte uddannelsen med en svendeprøve efter hvert gennemført trin.

Læs mere om opbygning for uddannelsen her.

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1).

Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Tilmelding

Du tilmelder dig via optagelse.dk.

Går du i folkeskolens 9. eller 10. klasse og ønsker at starte efter sommerferien er der ansøgningsfrist 1. marts.

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os

Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde?

Vi åbner døre til globale oplevelser og læring. Uanset om det er udveksling, studieture eller internationale projekter, giver dette udlandsophold vores studerende mulighed for at udforske verden og forstå dens mangfoldighed, mens de skaber minder for livet.

Allan Norré Pedersen

International Coordinator, Department of Development

29 67 14 98
[email protected]

Opbygning af uddannelsen

Grundforløb

Alle uddannelser starter med et grundforløb, hvor du bliver klogere på hvilken retning, som du skal gå.

Oplæring i virksomhed

Oplæring i virksomhed 1-5
Oplæring i en virksomhed giver dig mulighed for at afprøve teori i praksis i en virksomhed.

Skoleperiode

Skoleperiode – Hovedforløb 1-5
Tiden på skolen giver dig almene og brede kompetencer, som du senere kan sætte i spil i praksis.

Dine fremtidsmuligheder

Når du har afsluttet uddannelsen som gastronom, åbner der sig en verden af spændende karrieremuligheder inden for madlavning, catering og gæstfrihed. Uanset hvilken vej du vælger at gå, vil en uddannelse som gastronom give dig de nødvendige færdigheder og viden til at forfølge en givende karriere inden for madlavning og gæstfrihed. Med din passion for mad og gastronomi er der ingen grænser for, hvor langt du kan nå i din karriere som gastronom.

Se nogle af de veje, du kan vælge at gå

  1. Arbejde på restauranter og caféer: Mange gastronomer begynder deres karriere på restauranter og caféer, hvor de arbejder som kokke eller køkkenchefer. Her får du mulighed for at udfolde din kreativitet i køkkenet og skabe kulinariske oplevelser for gæsterne.
  2. Event- og cateringbranchen: Du kan også vælge at arbejde inden for event- og cateringbranchen, hvor du planlægger og tilbereder måltider til alt fra bryllupper og firmaarrangementer til private fester og begivenheder. Dette kræver ofte evnen til at tilpasse menuer til forskellige temaer og præferencer.
  3. Hotel- og feriecenterbranchen: Hoteller, feriecentre og krydstogtskibe ansætter ofte gastronomer til at arbejde i deres restauranter og køkkener. Her får du mulighed for at arbejde i et dynamisk miljø og servere måltider til gæster fra hele verden.
  4. Kantine- og cateringvirksomheder: Mange gastronomer finder også jobmuligheder i kantine- og cateringvirksomheder, hvor de tilbereder måltider til medarbejdere på virksomheder, hospitaler, skoler og andre institutioner. Dette kan være en stabil og givende karrierevej med mulighed for at arbejde med forskellige køkkener og målgrupper.

Har du nogle spørgsmål?

Adgangskravene for din uddannelse afhænger af din alder, din erfaring og valg af uddannelse.

Tilmelding sker via optagelse.dk med dit UNI-login. Er du gået ud af skolen, skal du bruge dit MitID/NemID til at logge ind. Du kan til enhver tid kontakte os for mere information, eller du kan tilmelde dig på optagelse.dk.

Kontaktformular (Uddannelser undersider)

Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.

"*" indikerer påkrævede felter

Navn*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.