Skive College

Tømrer

Opstart

Januar og august

Varighed

Fra 3 år 9 mdr. - 4 år 5 mdr.

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Adgangskrav

9/10. klasse (mindst karakteren 02 i dansk og matematik)

Skoleoplæring

Muligt

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk 

Om uddannelsen

Træ og håndværk er det bærende i tømrerfaget, som giver dig ubegrænsede muligheder. Som tømrer kan du udføre alt træarbejdet på både bolig- og erhvervsbyggerier.

Uddannelsen som tømrer giver dig værktøjet i hænderne, og du lærer, hvordan du bruger og vedligeholder det. Du vil komme til at arbejde med tegninger, vurdering af materialer samt opbygningen af tømrerkonstruktioner af forskellig slags. Du vil forstå kombinationen af håndværk og teori, og du lærer at arbejde i tegneprogrammerne SketchUp og 3D-CAD.

Efter endt uddannelse vil du have kompetencer til blandt andet at kunne montere et køkken, bygge en kvist eller rejse et tag. Som tømrer vil du ofte arbejde udendørs, uanset vind og vejr, og du skal være indstillet på at jobbet kan være fysisk krævende og foregå i store højder.

Når du er udlært som tømrer, vil du have gode jobmuligheder, hvad enten du vil starte din egen virksomhed eller vælger at blive ansat.

Undervejs i uddannelsen vil du få kompetencer i et bæredygtighedsperspektiv inden for byggeriet - herunder bæredygtige byggematerialer.

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, med mindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.

  • Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.

  • Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.

Virtual Reality i uddannelsen

I videoen herunder kan du se, hvordan man bruger VR/AR i uddannelsen i forhold til viden om bygningsrenovering og energirenovering. 

Videoen er blevet til i samarbejde med Real Dania, Grundejernes investeringsfond og Cad People.

Vil du med til Kenya? 

Skive College har etableret et samarbejde med den kenyanske erhvervsskole Nyandiwa Vocational Traning Centre (NVTC). 

I starten af 2024 tager vi 3 uger til Kenya sammen med elektrikerelever. Her skal vi bygge en sanitetsbygning med solceller på taget i samarbejde med Kenyanske elever. 

Vil du høre mere om projektet så ring til virksomhedskonsulent Thomas Langa Ogola på tlf. 40179439 eller mail thlo@skivecollege.dk.

Projektet er støttet af GLOBUS – Puljen for Globalt engagement, Uddannelse og Samarbejde.

Virksomhedskonsulent Thomas Langa Ogola fortæller her om tømreruddannelsen og turen til Kenya. 

Opbygning

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: Enten har du en læreplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb og derefter finder du en læreplads.

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, hvor der er balance imellem en spændende oplæring i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Uddannelsen kan også tages som ny mesterlære.

Hvad skal du lære? 

På grundforløbet til tømreruddannelsen lærer du de basale og grundlæggende processer for at komme i gang med tømreruddannelsen. Grundforløbet forbereder dig til at finde en praktikvirksomhed og kunne begå dig i et tømrerfagligt team. Meget af din undervisning vil være i værkstedet, hvor du lærer gennem de erfaringer du får gennem brug af dine sanser. Grundforløbet afsluttes med en skriftlig, mundtlig og praktisk opgave som skal være bestået for at komme videre på tømrerhovedforløbet.

På hovedforløbene lærer du at tegne og udføre en tagkonstruktion med valm, at udføre valmkonstruktioner samt kelkonstruktion og plankekonstruktion. På fjerde hovedforløb vil du lære om sammensætning af konstruktioner. Du får desuden kendskab til blandt andet byggeri og samfund, 3D sketchup, råd og svamp, energiforståelse, teknologi samt montage af døre og vinduer.

Under lærerperioderne i en virksomhed vil du få forståelse for blandt andet byggepladsindretning, affaldssortering, kvalitetssikring, brug af værktøj, materialer, stillads, kundekontrakter samt opstilling af tagkonstruktioner. Du vil desuden arbejde med loftsbeklædning, opmåling og montering af trapper, udvendigt tagarbejde, tagbeklædning, gulvkonstruktioner og meget mere.

Dit udgangspunkt
GF1

På grundforløbet til tømreruddannelsen lærer du de basale og grundlæggende processer for at komme i gang med tømreruddannelsen.

GF2

GF2

Her får du lov at arbejde med og teste dig selv med fagets elementære håndværktøj og maskiner. Du får indsigt i det faglige sprog og begynder så småt at kunne tale med når der tales tømrerfagligt. Grundforløbet afsluttes med en skriftlig, mundtlig og praktisk opgave som skal være bestået for at komme videre på tømrerhovedforløbet.

Læreperiode

Oplæring 1

Under praktikperioderne vil du udføre faglige opgaver med krav til større og større selvstændighed og ansvar i udførelsen. Du vil blandt andet arbejde med arbejdsprocesser, arbejdsplanlægning, brug af værktøj, sikkerhed, kvalitetssikring, opstilling af stillads og tagkonstruktioner, montage af vinduer og døre, loftsbeklædning og meget mere.

Hovedforløb

Skoleophold 1

På dette forløb lærer du at tegne og udføre en tagkonstruktion med valm. Her lærer du at tegne og udføre korrekte løsninger ved grat og tagfod under hensyntagen til energirigtige løsninger. Du får desuden kendskab til byggeri og samfund, energiforståelse og 3D sketchup.

Læreperiode

Oplæring 2

Under oplæringen i virksomheden vil du udføre faglige opgaver med krav til større og større selvstændighed og ansvar i udførelsen. Du vil blandt andet arbejde med arbejdsprocesser, arbejdsplanlægning, brug af værktøj, sikkerhed, kvalitetssikring, opstilling af stillads og tagkonstruktioner, montage af vinduer og døre, loftsbeklædning og meget mere.

Hovedforløb

Skoleophold 2

På dette forløb skal du lære at tegne og udføre en tagkonstruktion med kel. Du arbejder med emnet i teori og praktik. I forløbet indgår der en tegneprøve samt et afsluttende projektforløb. Her vil du også få forståelse for teknologi, råd og svamp, epoxy, byggepladsindretning samt montage af døre og vinduer.

Læreperiode

Under oplæringsperioden i virksomheden vil du udføre faglige opgaver med krav til større og større selvstændighed og ansvar i udførelsen. Du vil blandt andet arbejde med arbejdsprocesser, arbejdsplanlægning, brug af værktøj, sikkerhed, kvalitetssikring, opstilling af stillads og tagkonstruktioner, montage af vinduer og døre, loftsbeklædning og meget mere.

Hovedforløb

Skoleophold 3

På dette forløb skal du lære at tegne og udføre en tagkonstruktion med plankekel. Du kommer til at få grundlæggende viden inden for byggeri og arbejdsmiljø, affaldssortering og trigonometri.

Læreperiode

Oplæring 4 

Under læreperioden i virksomheden vil du udføre faglige opgaver med krav til større og større selvstændighed og ansvar i udførelsen. Du vil blandt andet arbejde med arbejdsprocesser, arbejdsplanlægning, brug af værktøj, sikkerhed, kvalitetssikring, opstilling af stillads og tagkonstruktioner, montage af vinduer og døre, loftsbeklædning og meget mere.

Hovedforløb

Skoleophold 4

På dette forløb skal du arbejde med sammensatte konstruktioner, gulve og vådrum. Med udgangspunkt i et sammenbygget tofamilieshus med tagetage vil du lære noget om hvordan man sammen bygger forskellige konstruktioner.

Læreperiode

Oplæring 5

Under læreperioderne i virksomheden vil du udføre faglige opgaver med krav til større og større selvstændighed og ansvar i udførelsen. Du vil blandt andet arbejde med arbejdsprocesser, arbejdsplanlægning, brug af værktøj, sikkerhed, kvalitetssikring, opstilling af stillads og tagkonstruktioner, montage af vinduer og døre, loftsbeklædning og meget mere.

Hovedforløb

Skoleophold 5

Her tager du din svendeprøve.

 

GF1
GF2
Læreperiode
Hovedforløb

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1). Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Efter endt uddannelse

Du kan blandt andet tegne og udføre korrekte løsninger ved skotrende og tagfod under hensyntagen til energirigtige løsninger. Efter endt uddannelse kan du selvstændigt udføre projekter inden for træets fag.

Fremtidsmuligheder

Efter endt uddannelse har du muligheden for at videreuddanne dig til byggetekniker, byggekoordinator bygningskonstruktør, diplomingeniør eller arkitekt.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde? På Skive College har du flere forskellige muligheder for at komme ud i verden gennem din uddannelse. Læs mere her.

Ud i verden

Få vejledning

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig.

Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Bliv kontaktet

Du kan vælge at skrive dig op, så vil en af vores vejledere eller konsulenter kontakte dig hurtigst muligt.