Skive College

Detailuddannelsen

Opstart

Januar og august

Varighed

Fra 2 år 6 mdr. – 3 år

Økonomi

Lærlingeløn eller SU

Adgangskrav

9/10. klasse (mindst karakteren 02 i dansk og matematik)

Skoleoplæring

Muligt

Tilmelding

Tilmelding på optagelse.dk

Om uddannelsen

Præsentation, kreativitet, kundeservice og salg. Det er nogle af hovedelementerne i uddannelsen inden for detail.

Når du vælger at uddanne dig indenfor butik, vil nogle af dine arbejdsopgaver være varepræsentation, kundeservice og salg. Du lærer, hvordan du præsenterer varerne, så butikken altid fremstår indbydende og salgsklar. Du opnår samtidig grundlæggende viden om indkøb og butikkens økonomi.

På uddannelsen får du kendskab til handel og kundeservice i en butik eller en webshop. Alt efter dit speciale lærer du fx at sælge fødevarer, rådgive om gaveartikler, arrangere blomster, dekorere vinduer eller købe varer ind og føre regnskab. Uddannelsen 'Detail med speciale' kvalificerer dig til at arbejde i en butik. Hvilken type butiksarbejde du kommer til at beskæftige dig med afhænger af, hvilket speciale du vælger.

Salgsassistent med og uden profil

En salgsassistent vejleder kunderne og præsenterer varerne. Du lærer at bestille varer hjem, styre et lager og kender til butikkens økonomi. Du kan vælge at have en profil på din uddannelse, så du vil have et bredt kendskab til de varer, der hører til den valgte branche. Du kan også blive salgsassistent med profil inden for 'Digital Handel' eller 'Convenience'.

Blomsterdekoratør

Som blomsterdekoratør kan du arrangere og binde blomster efter farver, former og blomstertype. Du vil lære at udføre opgaver efter kundens behov.

Dekoratør/visual merchandiser

Dekoratøren kan lave og opstille dekorationer og arrangere udstillinger i butikken eller i storcentre. Du vil lære at bruge din kreativitet ved hjælp af farver og materialer.

Digital handel

Som virksomhedens digitale medarbejder, har du en grundig digital forretningsforståelse og viden om digitalt salg og digital kundeservice. Du arbejder med virksomhedens digitale platform og kan tilpasse den ud fra, hvad du ved om kundernes behov. Du kan skabe synergier mellem den fysiske og den digitale butik.

Convenience

Convenience medarbejderen arbejder med salg af fødevarer og har bl.a. kendskab til fødevarehygiejne og fødevarekontrol. Du arbejder med bestilling af varer og sammensætning af sortiment samt betjening og vejledning af kunderne, fx om indholdet i de produkter, forretningen sælger. Inden for specialet convenience kan du vælge mellem profilerne mad, bageriudsalg og coffee shop.

Sådan kommer du i gang

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på, som afhænger af din alder og din erfaring:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være opmærksom på, at du skal igennem grundforløbets 1. del, medmindre der er lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed.

  • Hvis du ikke er fyldt 25 år og er gået ud af skole for mere end 1 år siden, starter du med grundforløbets 2. del.

  • Elever, som er fyldt 25 år, har mulighed for at indgå aftale som voksenlærling og uddannelsen tilrettelægges individuelt efter erfaringer.

  • Har du en studentereksamen, tager du et afkortet grundforløb.

Opbygning

Du kan vælge at starte på uddannelsen på to måder: Enten har du en læreplads i en virksomhed, eller også starter du på Skive College med et grundforløb og derefter finder du en læreplads.

Efter du har gennemført grundforløbet, kan du gå videre til hovedforløbet, hvor der er balance imellem en spændende oplæring i virksomheden og et lærerigt skoleforløb på Skive College. Uddannelsen afsluttes med en fagprøve.

Uddannelsen kan også tages som ny mesterlære.

Hvad skal du lære?

På Grundforløb 1 (GF1) bliver du klogere på hvilken retning, som du skal gå. Her vil du blandt andet have Dansk C, Engelsk C og Samfundsfag C. Du møder også en række erhvervsfag, hvor du arbejder med det at være værdimedarbejder i en virksomhed.

På Grundforløb 2 (GF2) vil du blive præsenteret for fagene Virksomhedsøkonomi C, Erhvervsinformatik C, Afsætning C, Organisation C, Matematik C samt nogle valgfag. GF2 afsluttes med et uddannelsesspecifikt fag, hvor du skal arbejde med at anvende den teori, du har lært i en praktisk problemstilling.

Undervisningen i fagene vil hele vejen igennem inddrage dagligdags situationer og problemstillinger fra virksomhederne indenfor detailhandel.

Efter du har afsluttet GF2 starter du i hovedforløbet. Her veksles mellem læreperioder i virksomheden og skoleophold. 

I læreperioden bliver du oplært i de arbejdsopgaver, som hører til uddannelsen. Oplæringen foregår i en virksomhed eller evt. i et skoleoplæringscenter.

Dit udgangspunkt
GF1

Indgangen hedder ”Kontor, Handel og Forretning”.

På GF1 arbejder du med erhvervsfag samt Dansk C, Engelsk C og Samfundsfag C. Én af disse 3 fag bliver udtrukket til mundtlig eksamen.

Ca. 20 uger.

GF2

På GF2 arbejder du praksisnært med fagene Virksomhedsøkonomi C, IT C, afsætning C, Organisation C, Matematik C samt valgfag. GF2 afsluttes med et uddannelsesspecifikt fag (USF), hvor du skal arbejde med at anvende den teori du har lært i en praktisk problemstilling. Du skal til en mundtlig eksamen i USF og Ét af fagene bliver udtrukket til mundtlig eksamen.

Ca. 20 uger.

Læreperiode

Oplæring 1

Her introduceres du til virksomheden, og de arbejdsopgaver du skal varetage, samt de rutiner der er i virksomheden. Det er også her, du i praksis skal arbejde med de emner du skal lære meget mere om, når du skal på 1. skoleperiode.

Hovedforløb

Skoleperiode 1

Her skal du arbejde med ”Virksomhedens koncept”. Du lærer f.eks. om konkurrencesituation, webshop, kundebetjening, butiksindretning og kundestrøm samt meget mere.

Læreperiode

Oplæring 2

Her samles der op i virksomheden på emner fra skoleperioden. Der arbejdes med en virksomhedsopgave som sammen med praktisk arbejde, er grundlæggende forberedelser til 2. skoleperiode.

Hovedforløb

Skoleperiode 2

Her skal du arbejde med ”Virksomhedens økonomi”. Du lærer f.eks. om kalkulation, økonomi, nøgletal, budgetkontrol, logistik og lagerstyring samt meget mere.

Læreperiode

Oplæring 3

Her samles der op i virksomheden på emner fra skoleperioden. Der arbejdes med en virksomhedsopgave som sammen med praktisk arbejde, er grundlæggende forberedelser til 3. skoleperiode. Her findes også emne til den afsluttende fagprøve.

Hovedforløb

Skoleperiode 3

Her skal du arbejde med ”Virksomhedens drift”. Her godkendes emnet til fagprøven. Du lærer f.eks. om sortimentsstyring, Indkøbsstyring, varestrøm, koncept i praksis, profil/image, markedsføring og meget mere.

Læreperiode

Oplæring 4

Nu skal der i virksomheden samles op på alle de elementer du har mødt i forløbet. Der er fokus på at få lavet en god fagprøve, hvor teori og praksis skal give et godt afsæt for en god afsluttende eksamen.

Hovedforløb

Skoleperiode 4

Her afholdes den afsluttende eksamen. 

GF1
GF2
Læreperiode
Hovedforløb

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads i en virksomhed, men din kontaktlærer, vejledere og virksomhedskonsulenter på Skive College står klar til at hjælpe dig.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en læreplads. Har du en læreplads, vil du få løn af din arbejdsgiver både under skoleophold og i oplæringsperioden i virksomheden.

Erhvervskollegiet

Vi tilbyder indkvartering med fuld forplejning på erhvervskollegiet, hvis du har en rejsetid med offentlige transportmidler over 75 minutter (gælder dog ikke elever på Grundforløb 1). Læs mere om Erhvervskollegiet her. 

Efter endt uddannelse

Når du er færdig kan du selvstændigt varetage de arbejdsopgaver, der er i virksomheden. Du kan varetage indkøbsdisponeringer, kundeserviceopgaver, salgsoptimering og sikre en salgsklar butik samt tilrette kampagner i forhold til f.eks. tilbudsaviser. Du kan også udarbejde budgetter og foretage opfølgninger af disse.

Fremtidsmuligheder

Som udlært salgsassistent er du nu klar til at gøre karriere indenfor detailhandel. Mange ser det som et ønskejob at specialisere sig indenfor et bestemt emne f.eks. e-handel, andre at blive leder i en større kæde, butiksansvarlig eller måske selvstændig.

Du kan også videreuddanne dig til designteknolog, handelsøkonom eller serviceøkonom.

Ud i verden

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Har du lyst til at opleve en anden kultur inden for dit uddannelsesområde? På Skive College har du flere forskellige muligheder for at komme ud i verden gennem din uddannelse. Læs mere her.

Ud i verden

Få vejledning

Vil du gerne høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores vejledere og virksomhedskonsulenter sidder klar til at hjælpe dig.

Du kan også booke en besøgsdag, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen, og møde nogle af vores lærere og elever.

Bliv kontaktet

Du kan vælge at skrive dig op, så vil en af vores vejledere eller konsulenter kontakte dig hurtigst muligt.